Servei d’assistència tècnica i assessorament en matèria de salut pública
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i benestar" i 2 "Fam zero". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.
Consellera de l’Àrea:
Cap de l’Àrea:
Jaume Viure i Ribas
Persona de contacte:
Maria Vizcaino López
Trets fonamentals que defineixen el Servei comarcal de Salut Pública:
- vocació de servei públic
- cooperació i excel·lència
- visió integral de la salut (protecció prevenció, promoció i vigilància)
- establiment d’un equip especialitzat multidisciplinar i plurifuncional (amb perfils tecnicocientífics, jurídics i administratius)
- estudi de necessitats, planificació i execució concertada cas a cas amb l’ajuntament, estandardització de criteris, coordinació, seguiment, avaluació i millora continuada, optimització i eficiència basada en l’equip del servei i en el treball flexible.
Presentació del Servei
Objecte:
- Cooperar amb els ajuntaments mitjançant l'assessorament tècnic amb relació als aspectes de competència municipal en matèria de salut pública.
Funcions:
- Inspecció i aplicació de mesures d’higiene en el sector del comerç minorista de l’alimentació i restauració:
- Establir un protocol de control dels establiments d’alimentació i de restauració del municipi segons el programa de seguretat alimentària municipal: establir el risc sanitari i atorgament del número de registre sanitari, establir el protocol del control periòdic de seguiment en funció del risc.
- Formalitzar el registre sanitari municipal d’establiments minoristes alimentaris i la seva actualització i manteniment.
- Dur a terme el control de les parades de productes alimentaris del mercat ambulant i del mercat municipal (sedentari).
- Promoure les mesures correctes d’higiene establertes en les guies editades per la Generalitat de Catalunya per a cada sector (restauració, carnisseries, peixateries, fires i mercats no sedentaris, etc.).
- Inspeccions, visites de control i de seguiment i la gestió dels expedients dels establiments d’alimentació i de restauració.
- Gestió del risc per a la salut derivada de la contaminació del medi:
- Creació del cens de les instal·lacions municipals i no municipals amb risc de transmissió de legionel·la (alt i baix risc).
- Controls oficials de les instal·lacions de baix risc (competència municipal).
- Comunicació a l’ ASPCAT del cens actualitzat de les instal·lacions d’alt risc (competència de la Generalitat).
- Gestió del risc per a la salut dels establiments de tatuatges, pírcing i micropigmentació:
- Creació del cens d’establiments on es facin tatuatges, pírcing, i micropigmentació.
- Control oficial dels establiments.
- Establiment del protocol d’actualització i comunicació a l’ASPC.
- Gestió del risc per a la salut derivat de l’aigua de consum humà: (control en aixeta de l’aigua de consum en establiments públics).
- Gestió del risc per a la salut en habitatges (insalubritat)
- Gestió del risc per a la salut derivat dels animals domèstics i de companyia.
- Activitats de promoció de la salut (campanyes d'educació sanitària tipus cartell d'enterovirus, dia mundial de l'activitat física, etc.).
Persones usuàries:
Els municipis de la comarca del Vallès Oriental que sol·licitin l'assistència tècnica del Consell Comarcal.