El Consell Comarcal, a la Missió Catalana d’Observació a les eleccions presidencials de Colòmbia

Dijous, 19 de maig de 2022
  • El vicepresident segon, Jordi Manils, i la consellera, Magali Miracle, formen part de la delegació.

La Missió Catalana d’Observació Electoral Internacional que viatjarà a Colòmbia per a les eleccions presidencials, compta entre els seus components amb dos representants del Consell Comarcal.

El vicepresident segon i regidor de Montmeló d’En Comú Guanyem, Jordi Manils, i la consellera d’ERC i regidora de Sant Celoni, Magali Miracle, formen part de la delegació que assistirà als comicis que se celebraran el diumenge 29 de maig.

Un total de 36 persones configuren la Missió d’Observació Electoral coordinada per la Taula Catalana. Quatre diputades del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats dels grups polítics d’ERC, JuntsxCat i En Comú Podem. Nou representants dels municipis de Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Granollers i del Consell Comarcal del Vallès Oriental de diferents grups polítics: PSC, ERC i Comuns. Divuit representants d’entitats socials i institucionals que formen part de la Taula:  l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Assemblea de Cooperació per la pau (ACPP), el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, International Action for Peace (IAP), la Intersindical-CSC, l’Associació catalana per la Pau (ACP) i el Moviment per la Pau (MPDL). També integraran la Missió dues persones de l’equip tècnic de la Taula i un equip coordinador de tres persones d’ODEM.

Segons la Taula Catalana per la Pau  i els drets humans a Colòmbia, els comicis d'aquest any poden marcar un punt d’inflexió cap al compromís polític amb la implementació de l'Acord de Pau i la defensa dels drets humans al país. L’actual context social i polític que viu Colòmbia fa que el risc de frau electoral sigui molt alt.

La plataforma independent d’organitzacions de la societat civil colombiana MOE, ha documentat 581 fets de violència contra líders polítics, socials i comunals durant el període preelectoral 2021-2022, i amb això s’ha consolidat com el més violent dels últims dotze anys.

La missió catalana es caracteritza per l'elevat nombre de participants i per desenvolupar-se lluny de les grans ciutats. S'ha prioritzat ser presents en territoris que presenten un risc consolidat per factors de violència i indicatius de frau electoral segons les anàlisis de risc de la Defensoria del Poble i de la Missió d'Observació Electoral de Colòmbia (MOE).

Aquestes missions d’observació tenen com a objectiu contribuir a garantir la integritat de les eleccions i la transparència dels comicis i acompanyar la ciutadania colombiana en l'exercici del seu dret al vot i la participació electoral.

La missió es presentarà oficialment el pròxim 23 de maig a la Casa Amèrica Catalunya en una trobada amb periodistes i amb la presència de les tres persones defensores de drets humans de Colòmbia acollides actualment al Programa Català de Protecció de la Generalitat.

Darrera actualització: 19.05.2022 | 11:21