“Que desviacions en la presència de dones en certs càrrecs o la bretxa salarial sigui normal, no vol dir que s’hagi de normalitzar, sinó que s’hi han de posar solucions”

Dimecres, 26 de febrer de 2020
  • Prop de 40 persones assisteixen a la jornada sobre plans d’igualtat per a empreses.
  • La jornada, organitzada pel Consell Comarcal en el marc del programa OIL Vallès Oriental 4.0, estava adreçada a empreses del sector del metall i l’automoció.

Prop de 40 persones han assistit a la jornada celebrada aquest matí organitzada pel Consell Comarcal, que sota el títol “Ens cal un pla d’igualtat: què és i per on començar” ha explicat de quina manera les empreses han d’aplicar el Reial Decret-Llei  6/2019 de mesures urgents per la garantia de la igualtat de tracte i oportunitat entre dones i homes en la feina i l'ocupació, que obliga a les empreses amb més de 50 persones treballadores a tenir un pla d’igualtat.

La jornada estava adreçada a empreses del sector del metall i l’automoció, ja que estava inclosa en les accions del programa OIL-Vallès Oriental 4.0.

En aquesta trobada s’han presentat les novetats del Real Decret, la temporalitat límit per a la seva redacció, els aspectes d’obligatori compliment, els àmbits que abasta, els beneficis per a l’empresa i els treballadors, la metodologia i les condicions d’aplicació.

L’acte ha estat dinamitzat per Marta Tura (Doctora en Organització i direcció d'empresa i experta en Igualtat d'Oportunitats de gènere i Plans d'igualtat de gènere per les organitzacions). Tura ha tractat sobre la invisibilitat de les dones en alguns àmbits com la cultura, la ciència i la història, la discriminació salarial per gènere, el major atur femení, la promoció desigual o la poca representació en sectors d’activitat com el transport.

La ponent ha comentat que l’absentisme és més elevat en homes que en dones, “però encara es penalitza la maternitat”, i ha afegit que “les empreses que tenen en compte valors ètics són menys inestables, cosa que es va demostrar en els anys de crisi i aquestes tenen més valor a llarg termini”. Tura ha destacat que “la composició de l’empresa, al final, ha de ser un reflex de la societat i la composició de gènere és un tema clau” i ha afegit que “un pla d’igualtat ha de ser resultat d’una estratègia empresarial, transversal i que impliqui tots els departaments i àmbits de l’empresa”. “Que desviacions en la presència de dones en certs càrrecs, bretxa salarial, etc. sigui normal no vol dir que s’hagi de normalitzar, sinó que s’hi han de posar solucions”, ha dit.

Prèviament, la secretària de Socioeconomia de CCOO del Vallès Oriental, Emilia Macias, ha destacat la idoneïtat de fer aquesta jornada en un sector com la metal·lúrgia, “un sector molt masculinitzat”. “Tenim molt recorregut a fer en temes d’igualtat” ha afegit. Macias ha comentat que els plans d’igualtat “no és una moda, és una necessitat que les nostres empreses facin el salt qualitatiu que necessiten”. “Es tracta de definir mesures de conciliació que ajudaran en l’organització de les empreses per a què la producció surti a la vegada que els treballadors i treballadores puguin conciliar”, ha comentat.

El programa Vallès Oriental 4.0 és possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, al cofinançament del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Les Franqueses, Montornès del V., Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del V., Cardedeu, La Llagosta, Caldes de Montbui, La Garriga, Llinars del V., Montmeló, La Roca del V., Martorelles, Vilanova del V., la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació de sindicats, patronals i altres ens socials del territori.

Darrera actualització: 9.09.2021 | 13:09