Avui s’ha presentat la “Diagnosi i alineament de les accions del Consell Comarcal del Vallès Oriental amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)", un informe elaborat pel Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ha permès identificar 113 accions que duu a terme el Consell Comarcal per a la contribució als 17 ODS establerts en l’Agenda 2030 per l’ONU.
El treball realitzat ha posat en ordre i sistematitzat la política pública que desenvolupa el Consell Comarcal com a institució i de quina manera està alineada amb els objectius de sostenibilitat fixats per Nacions Unides.
Les 113 accions alineades amb els ODS incideixen en quatre àmbits fonamentals per al desenvolupament sostenible del territori, tant socialment, econòmica com ambiental, amb incidència a les persones i el medi: Servei a les Persones (25 accions), Servei als municipis (65 accions), Desenvolupament socioeconòmic (13 accions), i Institució (10 accions).
L’informe identifica els 5 ODS més treballats pel Consell Comarcal: treball digne i creixement econòmic, ciutats i comunitats sostenibles, aliança pels objectius, pau, justícia i institucions sòlides, i reducció de les desigualtats. “Coincideixen força amb aquells objectius que creiem que hem de seguir prioritzant. Hem de posar negre sobre blanc en un pla d’acció que després es converteixi en canvis reals per la vida de la gent de la nostra comarca”, comenta el vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils.
El treball realitzat estableix un punt de partida del compromís del Consell per contribuir als ODS i l’Agenda 2030. La segona fase, que s’iniciaria ara, segons ha explicat el vicepresident comarcal, consistirà en l’elaboració d’un pla d’actuacions al llarg de 2021, que culminarà amb l’aplicació, el 2022, de l’Agenda 2030 Vallès Oriental.
“El nostre compromís segueix ferm. Volem mantenir aquest treball conjunt amb la Diputació de Barcelona, que ha estat excepcional, per a què el 2021 el Pla d’acció sigui una realitat i el 2022 ens puguem plantejar aquest gran pas per tenir l’Agenda 2030 Vallès Oriental a disposició de la ciutadania”, ha comentat Manils. “Els objectius ODS i l’Agenda 2030 ens obliguen i ens convidem a les administracions a fer coses noves, a reflexionar sobre quins són els grans reptes que tenim per davant i com hem de transformar-nos nosaltres mateixos per poder transformar la societat”, ha afegit.
Per la seva part, la vicepresidenta quarta de Polítiques de Participació Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon, ha agraït al Consell Comarcal “l’aposta decidida per treballar d’acord amb l’alineació de la seva política pública amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030”. Parlon ha assenyalat “la importància dels indicadors dels ODS de l’Agenda 2030, que ens permeten incorporar el llenguatge del desenvolupament sostenible a la tasca feta des de les administracions, obtenint una millor consecució d’entorns sostenibles i habitables, on treballem per a la promoció de l’educació i trencar amb les desigualtats de gènere, per un ecosistema sostenible i per la implicació de la ciutadania”.
Parlon ha destacat l’acompanyament que duu a terme la Diputació de Barcelona als ens locals per localitzar i implantar els ODS al seu territori, i ha recordat les eines que la corporació ofereix, com ara els recursos tècnics i econòmics, la formació, o la recentment editada “Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local”, entre d’altres.
El Consell Comarcal, com a institució compromesa en el desplegament de l’Agenda 2030, va aprovar, en el Ple de juliol de 2020, una moció per incorporar en la filosofia i en la pràctica de la institució les premisses i conclusions que formen part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030.