El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental es reuneix per tractar sobre el nou model d’atenció primària i la situació sanitària a la comarca

Dimecres, 30 de setembre de 2020
  • El nou model incorpora nous perfils i destina 38 milions d’euros en 3 anys
  • La situació epidemiològica a la comarca evoluciona favorablement però s’alerta en no abaixar la guàrdia.

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha reunit avui de manera extraordinària per tractar sobre el Pla d’enfortiment i transformació de la primària, la reobertura de consultoris locals i centres de salut i l’evolució epidemiològica a la comarca.

La trobada ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, i el director de Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada.

Les alcaldesses i alcaldes del Vallès Oriental han pogut conèixer aquest matí el nou model d’atenció primària que implementarà del Departament de Salut.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, ha contextualitzat la trobada com un moment en què “dins de l’anormalitat sanitària que tenim tots plegats, a poc a poc les coses van cap a la normalitat, però una normalitat amb molts matisos”. “Compte amb la falsa seguretat”, ha afegit. 

La gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, ha explicat que es destinaran en tres anys 38’7 milions d’euros a la Regió Metropolitana Nord per a l’atenció primària destinats a aspectes conjunturals –lligats a la situació covid- com estructurals -lligats al reforçament de l’atenció primària-.  

El model preveu la incorporació de nous perfils professionals, i el reforç de les competències  i funcions del cos administratiu per fer acompanyament de la història clínica, el reforç de treballadors socials i el reforç de tècnics d’auxiliar d’infermeria, que s’afegeix al reforç de professionals específics destinats a l’activitat Covid –gestors covid i referents per a les escoles-.  

El nou model d’atenció primària, en el qual ja s’havia començat a treballar abans de la pandèmia, està basat en quatre premisses: l’accessibilitat, l’increment de resolució -amb un augment de la cartera de serveis, com els equips d’atenció pediàtrica-, la subsidiarietat -cada professional fa la tasca per a la qual està capacitat-  i l’adequació dels serveis en els consultoris locals i obertura de nous espais -en alguns casos temporals, com per la vacuna de la grip-.

 “Hi ha un compromís amb recursos econòmics i humans per a què la nostra atenció primària tingui més capacitat, sigui més resolutiva i més accessible per a les diferents situacions que vivim en aquest context d’excepcionalitat“, ha dit el delegat del Govern, Juli Fernández.

Pel que fa a la reobertura de consultoris locals i ambulatoris petits, el director del Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada, ha explicat les raons de seguretat i sostenibilitat que van ocasionar el seu tancament temporal. S’ha explicat el sistema previst de reobertura que estarà basat en obertura només unes hores al dia, atendre només visites programades i atenció destinada només a malalts crònics, que es combinarà amb l’atenció domiciliària, telefònica i telemàtica. En cap cas es preveu atendre visites espontànies, per una qüestió de seguretat sanitària. Els consultoris que està previst reobrir la setmana que ve són Vallgorguina Sant Esteve de Palautordera, Gualba, Sant Pere de Vilamajor, Vallromanes, Figaró-Montmany, Aiguafreda, Cànoves i Samalús i La Torreta (Roca del Vallès- en aquest cas encara no és definitiu). L’obertura de la resta de consultoris està en procés de planificació.

Respecte a les dades epidemiològiques al Vallès Oriental aquestes són: taxa d’incidència per 100.000 habitants: 80’1, risc de rebrot: 163, taxa de reproducció: 1’01 i percentatge de PCR positives: 5’29. “Són millors que les de fa 3 setmanes però no ens podem relaxar. Estem convivint amb un virus  que té una ràpida capacitat de contagi  i si relaxem les mesures individuals i socials pot fer que en 14  dies se’ns desboqui la situació”, ha dit Anna Aran.

 

Darrera actualització: 13.09.2021 | 11:52