El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha reunit aquesta tarda, en una trobada que ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, i la sotsdirectora general de Coordinació i gestió d’emergències, Imma Solé.
La reunió tenia com a objectiu repassar, aclarir dubtes i compartir informació sobre les fases de la desescalada de la Covid19 al territori.
En la trobada, s’han comentat les mesures que aquesta mateixa setmana el Govern de Catalunya ha proposat al Govern de l’estat per a la desescalada a la Regió Sanitària Metropolitana, en què es demana que es passi a Fase 1 a partir del dilluns 25 de maig.
La gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, ha explicat les xifres que avalen que es pugui passar a la Fase 1 a partir de dilluns, basades en tres variables: dades epidemiològiques, capacitat assistencial i dades territorials.
Ha confirmat que l’evolució de l’epidèmia a la comarca és positiva, ja que fa 14 dies la incidència de la Covid19 era de 19 casos per cada 100.000 habitants i en els últims 7 dies aquesta incidència ha baixat a 9’2.
Respecte a la capacitat assistencial, s’ha comentat que s’està en disposició per mantenir estructures per si hi ha rebrot i començar a incorporar nova activitat.
Segons les xifres facilitades, avui l’Hospital de Sant Celoni té 1 cas de Covid19, l’Hospital de Mollet del Vallès, 0 i l’Hospital de Granollers, 30, tenint en compte que aquest hospital és el que té més llits d’UCI.
Aquests números, segons s’ha dit, demostren que la situació és favorable per al canvi de fase però que s’ha de mantenir la distància social, la higiene de mans i les mascaretes quan no es pugui mantenir la distància, per evitar un rebrot i haver de retrocedir de fase.
El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, ha advertit que “el desconfinament genera relaxació i no ho podem permetre. No ens podem relaxar. El distanciament social i la higiene de mans són els dos pilars que hem de tenir presents.”
El president ha valorat molt positivament aquestes reunions en les quals els alcaldes i alcaldesses han pogut plantejar dubtes en molts àmbits, com residències, obertura de centres d’atenció primària, terminis de canvi de fase, educació, o activitat comercial i ha proposat seguir celebrant reunions d’aquest tipus en cada canvi de fase. “Els ajuntaments som els primers que hem d’aplicar les mesures i per tant aquestes reunions de treball ens resulten molt profitoses”, ha dit.
Per la seva part, el delegat territorial del Govern a Barcelona, Juli Fernández, ha considerat que les reunions amb els ens locals són necessàries per aclarir dubtes i neguits del alcaldes i alcaldesses: “És clau que la relació amb el món local sigui fluïda i intensa perquè els municipis coneixen millor la realitat del seu entorn. És molt important per a nosaltres tenir el seu coneixement i que nosaltres els puguem explicar quina és la situació epidemiològica i sanitària i perquè es prenen determinades decisions i quines són les mesures de les noves fases”, ha comentat.
El delegat del Govern ha ofert als alcaldes i alcaldesses l’opció de fer una propera reunió amb el director general de Centres Educatius per parlar sobre l’obertura dels centres escolars.