El Ple del Consell Comarcal aprova una moció de suport a l’amnistia

Dijous, 25 de març de 2021

La moció, presentada per ERC-AM, va comptar amb els vots favorables d’ERC-AM, Junts i CUP Vallès Oriental-AM.

El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una moció de suport a l’Amnistia. La moció la va presentar Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal i va comptar també amb el suport favorable dels grups comarcals Junts i CUP Vallès Oriental-AM. Van votar en contra Partit dels Socialistes de Catalunya-CP, En Comú Guanyem i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía.

La moció expressa que “la solució a la repressió no vindrà del sistema judicial espanyol. Es tracta d’un conflicte polític i la solució també ho haurà de ser; per això l’única solució global és una Llei d’Amnistia, que depèn del poder legislatiu i per tant és una qüestió de voluntat política”.

La moció declara que “el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal. La llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió, constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica”. 

Així mateix, es reclama “l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins el moment de l'entrada en vigor de la Llei d'Amnistia, qualsevol que sigui llur denominació i contingut. Per a la seva plena efectivitat, aquesta amnistia haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya. 

També es demana “la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part, i s’hauran de preveure mesures en relació a tots els responsables de la repressió de drets fonamentals. 

La moció finalitza fent “una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzarse i donar suport a una amnistia que permeti l'alliberament de les preses i presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de totes les causes obertes per aquests motius, i encoratjar a tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d'un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics”.

 

*TEXT ÍNTEGRE DE LA MOCIÓ

Darrera actualització: 13.09.2021 | 11:24