El Consell d’Alcaldies i membres del Govern català aborden l’inici del curs escolar per al curs 2020/21

Dimecres, 15 de juliol de 2020
  • També s’ha parlat sobre la situació sanitària de la Covid19 a la comarca.

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha reunit aquest matí de manera ordinària per tractar sobre l’inici del curs escolar 2020/21 i la situació sanitària de la comarca davant la Covid19.

La trobada ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la secretària general del Departament d’Ensenyament, Núria Cuenca i el director del sector Vallès Oriental de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Joan Parellada.

Durant la reunió s’ha informat que l’objectiu del curs escolar 2020/21 és que sigui un curs “el màxim normalitzat possible”, segons ha dit la secretària general del Departament, Núria Cuenca, amb el màxim de presència a l’escola “per no incrementar les desigualtats socials i la vulnerabilitat dels alumnes que hi ha hagut durant els sis mesos de tancament dels centres escolars, ja que l’escola és el millor agent per a la igualtat social”. Per fer-ho ha explicat que s’aplicaran totes les mesures d’higiene, seguretat i prevenció que van acordar el Departament de Salut i el PROCICAT i per fer-ho l’eix vertebrador es basa en garantir l’estabilitat dels grups que es confeccionin amb uns protocols molts clars i una estreta col·laboració amb Salut pública per detectar qualsevol cas i prevenir la seva expansió. I, per això, els centres estan reballant en els plans educatius d’obertura, segons les instruccions organitzatives, de personal, preventives i de protecció previstes. La secretària general també ha explicat que hi ha una partida addicional de 370 milions d’euros destinada, entre d’altres, a garantir i reforçar l’acompanyament pedagògic dels alumnes més afectats durant els sis mesos de tancament i també a reduir el termini per implementar el Pla d’educació digital, que passa de 5 a 3 anys que, a més de servir per a la transformació digital dels centres, servirà d’eina de solució en cas de confinaments puntuals. La secretària també ha posat en valor la col·laboració amb el món local de cara a donar resposta comunitària als reptes plantejats, garantint una xarxa de suport que acompanyi els alumnes en la superació de la situació i per això es preveu també  la millora i reforç dels plans educatius d’entorn.

Durant el Consell d’Alcaldies s’ha compartit la “preocupació que hi ha per aquests rebrots  que estan existint i preocupació en certs ajuntaments petits de les obertures totals dels CAPs”, segons ha comentat el president Francesc Colomé en el transcurs de la roda de premsa.

Sobre aquest aspecte, el referent del Departament de Salut al Vallès Orietal, Joan Parellada, ha informat de les xifres d’incidència acumulada (nombre de PCRs positius en pacients nous que hi ha hagut en la darrera setmana per cada 100.000 hab) que, segons xifres d’ahir, estaria en 3’5 al Vallès Oriental Central, 3’1 al Baix Vallès i 1’8 al Baix Montseny (la mitjana a Catalunya és de 29 i a la regió sanitària Nord és de 7’7). Pel que fa als ingressos, en aquests moments hi ha 1 pacient a l’Hospital de Granollers i 2 al de Mollet. “Són bones xifres per al Vallès Oriental però la COVID és aquí”, ha comentat el president Colomé. Sobre això, Parellada ha dit que “el risc de rebrot hi és perquè van apareixent casos i en cas que triguem en detectar un cas i vagi contagiant, la possibilitat que la incidència acumulada pugi és alta”, i ha destacat el paper de l’atenció primària en la prevenció de casos i el reforç mèdic a residències i població vulnerable.

Per la seva part, el delegat del Govern, Juli Fernández, ha agraït als ajuntaments la seva col·laboració durant aquesta situació d’emergència i ha volgut insistir en el missatge que “la situació de normalitat no ha arribat” i ha afegit que “poden aparèixer brots que anem controlant però qui té la capacitat més important de tallar aquestes cadenes som cadascú i cadascuna de nosaltres amb la nostra actuació” i ha insistit en la mascareta, la higiene de mans i la distància per prevenir els contagis.

Durant el Consell d’alcaldies, l’adjunt a Gerència per a la Coordinació Territorial de l’Agencia Catalana de l’Aigua, Diego Muxó, ha explicat als alcaldes i alcaldesses les dues línies de subvencions que sortiran per a municipis, una de 4 milions d’euros per a protecció davant de riscos d’inundació en zona urbana i una altra d’1’4 per a manteniment de lleres.

Darrera actualització: 9.09.2021 | 14:23