El primer debat sobre habitatge del Consell Comarcal planteja la realitat i els reptes en aquesta matèria
Una setantena de persones han participat en aquesta jornada celebrada a l'Ajuntament de Montmeló
Aquest dijous al matí la Sala de Plens de l'Ajuntament de Montmeló ha estat l'escenari de la primera de les dues jornades gratuïtes de debats sobre habitatge que ha organitzat el Consell Comarcal del Vallès Oriental. Amb el títol «Realitat i reptes», la sessió ha començat amb la benvinguda institucional a càrrec del president del Consell Comarcal, David Ricart; la consellera comarcal d'Habitatge, Dolors Castellà; i el regidor de Promoció Econòmica de Montmeló, Luís Esteban.
Ricart ha explicat que les jornades s'emmarquen en «l'impuls al Servei Comarcal d'Habitatge que ha passat d'una a cinc persones; una aposta clara del Consell Comarcal per avançar i passar de ser gestors a veritables impulsors i desenvolupadors de les polítiques d'habitatge». La consellera d'Habitatge ha afegit que amb iniciatives com aquests debats «volem ajudar als ajuntaments donant-los una visió que els ajudi a definir les seves polítiques». I justament en aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica de Montmeló ha valorat el conveni signat entre aquest ajuntament i el Consell Comarcal per la Xarxa de Mediació al Lloguer Social. Esteban ha afirmat que «vam ser els primers en signar aquest conveni, l'experiència ha estat molt reeixida i esperem que s'hi sumin més ajuntaments».
De fet, una setantena de persones han participat en aquesta jornada, la majoria d'elles són tècnics de diverses àrees d'ajuntaments de la comarca, regidors i regidores o personal d'oficines d'habitatge. La participació no s'ha limitat al Vallès Oriental ja que hi ha hagut inscrits d'altres comarques com el Maresme o el Vallès Occidental.
Cinc ponències a càrrec d'experts de diversos àmbits
Després de la benvinguda institucional, i amb la moderació de la responsable de l'Oficina Comarcal d'Habitatge Laura Fusté, els assistents han pogut escoltar un total de cinc ponències a càrrec d'experts de diversos àmbits i formular preguntes tot generant debat. Així, el Dr. Héctor Simón, investigador de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, ha situat la protecció de l'habitatge a Catalunya en comparació al que succeeix als països europeus. Tot seguit, l'advocat especialista en dret a l'habitatge José Antonio López Ordóñez ha exposat els béns jurídics en conflicte en les ocupacions d'habitatge i ha definit el problema de l'habitatge a Espanya com un problema que ha passat de ser conjuntural a ser estructural.
José Garcia Montalvo, catedràtic del Departament d'Economia i Empresa de la UPF, ha posat exemples concrets de polítiques públiques de l'habitatge i ha afirmat que «aquestes polítiques no s'improvisen, no hi ha solucions màgiques». A continuació Guillem López Casasnovas, catedràtic d'Economia Pública de la UPF, ha plantejat els nous reptes de la política social en l'àmbit de l'habitatge destacant que cal adaptar les polítiques públiques a l'entorn econòmic. I, per últim, el gerent de l'Ajuntament de Montmeló, Jaume Masclans, i el representant de la PAH del municipi, José Antonio Robles, han exposat l'experiència concreta d'aquest consistori amb la col·laboració públic-privada en matèria d'habitatge.
La segona jornada parlarà d'eines i estratègies
Aquesta primera sessió es complementarà amb una segona jornada de debats que es farà el dia 23 de novembre a Can Font a Les Franqueses del Vallès i que, sota el títol «Eines i estratègies», tindrà com a objectiu oferir als assistents una visió més pràctica. Així, representants de la Diputació de Barcelona, de les entitats financeres o de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya parlaran de les seves experiències. Es pot fer la inscripció gratuïta per aquesta segona sessió al web del Consell Comarcal en aquest enllaç.