En relació al comunicat difós pel sindicat CGT sobre el Servei comarcal d’Atenció Domiciliària (SAD) i l’empresa People Plus Innovation, des del Consell Comarcal es vol fer els següents aclariments:
El Consell Comarcal, des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la COVID19, ha vetllat per a què el Servei d’Assistència Domiciliària, com a servei social essencial, es mantingui, assegurant la protecció d’usuaris i treballadores.
El control de la feina que desenvolupen les empreses proveïdores sempre ha format part del sistema de treball del Servei comarcal d’atenció domiciliària. És per això que, en el moment de la declaració de la pandèmia, aquesta coordinació va ser reforçada per assegurar el compliment dels protocols establerts pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Es va fer seguiment de les mesures d’autoprotecció per a les treballadores i de prevenció i detecció de persones ateses, i les empreses van rebre les indicacions i recomanacions en relació a com protegir i prevenir a les treballadores i a les pròpies persones beneficiaries del servei.
Tot i que el compliment de les condicions en les quals s’ha de prestar el servei correspon als proveïdors, davant les dificultats per accedir a la compra d’EPIs -que es va donar de manera generalitzada a tots els àmbits a l’inici de la pandèmia-, el Consell Comarcal va oferir la possibilitat a les empreses proveïdores del SAD de facilitar-ne equips en la mesura de les possibilitats que tenia la institució, amb l’objectiu sempre de mantenir el servei amb garanties de màxima seguretat. A més, el departament d’Acció de la Generalitat va posar a disposició la plataforma Marketplace empresarial Covid-1, on les entitats poden contactar amb empreses proveïdores que disposen del material que requereixen.
Des de l’inici de la pandèmia s’han donat de baixa 239 persones, de les quals 195 corresponen a persones usuàries del Servei que presta l’empresa UTE Mayores_people plus. Això representa unes 1.184,5 hores de cura i 898 de neteja aproximades mensuals que presta aquesta empresa, segons dades extretes en data 7 de maig 2020. Les baixes han estat per voluntat de la pròpia persona beneficiària, i com a conseqüència de les recomanacions que es van fer públiques davant l’estat d’alarma de prevenir el contacte i entrada al domicili de persones vulnerables si no era estrictament necessari. No consta cap baixa a causa de l’equipament de les persones treballadores.
El servei d’atenció a domicili és un servei voluntari i les persones, abans d’iniciar el servei, són informades del funcionament general del servei i dels mecanismes per informar d’incidències (comunicació de cancel·lacions i o renúncies). Les baixes han estat comunicades a través dels serveis socials dels usuaris o directament a l’empresa, canals que prèviament ja són definits i informats a totes les persones.
El Consell Comarcal presta el servei d’atenció domiciliària a 774 persones que el tenen concedit –incloses les persones que han demanat la baixa temporal del servei- a través de les empreses Fundació Aymar i Puig, Accent Social, S.L. i UTE Mayores Servicios_people plus. Aquesta darrera empresa presta el servei a 663 persones.