Descens de la contractació el mes d’abril, causada sobretot pel descens de la contractació temporal

Divendres, 5 de maig de 2023
  • Avanç de dades de contractació d’abril de 2023 de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.

Durant el mes d’abril s’han formalitzat a la comarca 8.334 contractes al Vallès Oriental, fet que suposa un descens de 1.577 contractes respecte el mes anterior, i 1.997 contractes menys respecte ara fa un any, segons l’avanç elaborat per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.

Aquesta caiguda de les dades de contractació ha afectat de manera desigual el tipus de contractació. Així, la contractació indefinida ha registrat un descens del 12% respecte l’any passat, descens que en el cas de la contractació temporal ha estat el doble, amb una caiguda del 24%.

Per sexes, les dones concentren el 46% de la contractació, amb 3.731 contractes, una xifra força més baixa a la del mes passat (4.533 contractes) i també la xifra de l’any passat (4.767), tot i que en termes de pes percentual els contractes signats per dones es manté igual. En termes interanuals, la contractació femenina cau una mica més que la masculina (-21% i -17% respectivament)

La continuada caiguda de la contractació temporal fa que, com es va veient en els darrers mesos, la contractació indefinida creixi en termes percentuals, i assoleixi les xifres més altes dels darrers anys[1]. Al Vallès Oriental el percentatge de contractes indefinits suposa el 43,89% del total de contractes, per damunt del 40% que suposava fa un any. La contractació temporal es situa en el 56%, per sobre del 60% on es situava  l’abril de 2022.

Si s’analitza l’augment dels contractes indefinits segons modalitat contractual, es veuen comportaments diferenciats segons modalitat; destaca el guany dels contractes ordinaris a temps indefinit (+9%, 267 contractes més que fa un any) i en canvi es registra una caiguda important de les conversions en indefinits que intensifiquen la caiguda (-69%). En l’àmbit de la contractació temporal, totes les modalitats han registrat un descens, a excepció dels contractes temporals bonificats per a persones amb discapacitat, que han augmentat lleugerament.

Per activitats econòmiques, es manté el fet que 6 de cada 10 contractes del mes d’abril pertanyen al sector serveis, i dins d’aquest, les activitats vinculades a l’àmbit sanitari i de serveis socials i les activitats administratives són les que concentren el major creixement del nombre de contractes.

Els municipis de la comarca que registren un creixement interanual de la contractació són Bigues i Riells, la Garriga, Mollet del Vallès, Figaró-Montmany, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Martorelles i Vallromanes.

A Catalunya, l’abril de 2023 s’han formalitzat 184.473 contractes laborals, dels quals el 49% han estat indefinits (90.305) i el 51% restant, temporals (94.168). En comparació amb el mes de març també s’ha registrat un descens de la contractació, (-12,3%; 25.967 menys), que ha afectat tant la contractació temporal (-13,8%; 15.074 menys) com la indefinida (-10,8%; 10.893 menys). Respecte de l’abril de 2022, també s’ha registrat un descens de contractació (-16,5%; 36.427 menys), que ha estat d’intensitat similar per tipus de contracte: -16,7% en la temporal i -16,2% en la indefinida.


[1] Cal tenir en compte que amb l’aprovació de la Reforma Laboral el passat mes de desembre de 2021, a partir del 31 de  març de 2022 les empreses han d’adaptar els contractes al nou marc establert per la reforma, que presenta novetats importants en l’àmbit de les noves modalitats de contractes de formació, així com els canvis per a contractes temporals i fixos discontinus. La reforma pressuposa com a ordinari el contracte indefinit, redueix les causes en què es pot acudir als temporals, així com la duració d'aquests.

Darrera actualització: 5.05.2023 | 11:22