El Consell Comarcal lliura nous certificats d'acollida a veïns i veïnes de Lliçà d'Amunt i Sant Antoni de Vilamajor
- El document té eficàcia jurídica i és d’utilitat en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat, entre d’altres.
Aquesta setmana s'han dut a terme dos actes oficials de lliurament de certificats d’acollida a tres veïns i veïnes de la comarca, amb la col·laboració dels Ajuntaments de Sant Antoni de Vilamajor i de Lliçà d’Amunt.
En aquests actes de reconeixement i benvinguda, s'ha fet el lliurament dels certificats als veïns de Lliçà d’Amunt, Mustapha Griguer i Karima Tahtah, originaris del Marroc, i la veïna de Sant Antoni de Vilamajor, Evelyn Cabrera, originària de Xile. Amb aquests, són nou els certificats d’acollida que ja s'han lliurat des de la posada en marxa del Servei al Consell Comarcal, al desembre de 2019.
Per part de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt han estat presents Lourdes Martin, regidora d’ Acció Social, Igualtat i LGTBI, Felicita Romero, regidora d’Atenció a la Ciutadania, Cohesió Social i Habitatge, i Elisabeth Mir, tècnica de Serveis Socials.
Per part de l’Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor ha assistit Maria Alonso Quintana, regidora de Benestar Social i Família, Joventut i Recursos Humans.
El Consell Comarcal ha estat representat en els dos actes per la coordinadora del serveis socials d'atenció social (SBAS), Núria Planas, la tècnica d’igualtat Marta Ibáñez i la tècnica auxiliar d’acollida, Esther Valencia.
Aquests actes es realitzen per fer el lliurament oficial dels certificats d’acollida i reconèixer l’esforç de les persones inscrites al Servei de primera acollida en finalitzar tot l’itinerari formatiu per integrar-se socialment en el territori.
El certificat l'atorga la Generalitat de Catalunya i es tracta d'un document amb eficàcia jurídica i valor probatori que és d’utilitat en els processos d’estrangeria (arrelament social, modificació i/o renovació d’autoritzacions de residència) o d’adquisició de la nacionalitat, entre d’altres. Aquest mateix certificat pot ser d’utilitat per demostrar la formació i experiència a l’hora de buscar feina.
Per obtenir el certificat, es pot accedir al Servei Comarcal als mateixos ajuntaments, a través de les oficines gestores del padró municipal, les oficines d’atenció ciutadana (OAC) i els serveis bàsics d’atenció social, que deriven la persona al Consell Comarcal.
La durada aproximada per realitzar tots els mòduls formatius sol ser d’un any i mig o dos anys, depenent de les circumstàncies personals i el temps que la persona usuària pugui dedicar a realitzar els diferents mòduls.
Els continguts a acreditar es divideixen en tres mòduls formatius: mòdul A: 90 hores per aprendre català, mòdul B: 15 hores sobre coneixements laborals i mòdul C: 15 hores sobre coneixements de la societat i cultura catalana i el seu marc jurídic.
El Servei de Primera Acollida està co-finançat pel Fons Social Europeu i s’ofereix a aquells municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca que no disposen d’un Servei de Primera Acollida propi. En total, dona servei a 27 municipis.
Els protagonistes:
Hem aprofitat aquest acte, per conèixer una mica més els nous veïns:
- Mustapha Griguer:
Quant temps fa que vius a Lliçà d’Amunt?
Vaig arribar a Lliçà d’Amunt a l’agost del 2018, i vaig venir a aquest municipi per casualitat, perquè no el coneixia abans.
Com et sents vivint en aquest municipi i què és el que més t’agrada?
Tant la meva família com jo estem molt a gust en aquest poble. La població és molt oberta i ens hem sentit ben acollits per tothom. No he tingut problemes amb ningú. Una de les coses que més m’agraden de viure a Lliçà d’Amunt és la tranquil·litat que hi ha al poble.
Quins llocs has visitat a Catalunya? Què en destacaries?
He estat a Salou (Tarragona) al Port Aventura amb la meva família, a Mora d’Ebre, a la ciutat de Barcelona, visitant la Sagrada Família i també vaig estar a Lleida durant un temps treballant al camp.
De tot l’itinerari formatiu del Servei de Primera Acollida, què és el que més t’ha agradat?
El que més m’ha agradat de tota la formació és el mòdul C que té a veure amb conèixer la cultura catalana, que parla de les festes típiques de Catalunya, la història, els i les artistes famosos...
- Evelyn Cabrera:
Quant temps fa que vius a Sant Antoni de Vilamajor i perquè vas decidir aquest municipi per viure-hi?
Fa dos anys que vaig venir a viure a Sant Antoni amb els meus dos fills des de Xile. Vaig venir a viure-hi aquí ja que la meva parella és d’aquí del poble.
Què és el que més t’agrada de Sant Antoni de Vilamajor?
Em fascina el Parc Can Sauleda que és un lloc segur i tranquil i el bosc per caminar. També estic molt contenta amb l’Escola Joan Casas on va la meva filla petita. Tot i que nosaltres veníem de la capital i el ritme és molt diferent al de aquí, ens hem adaptat a la tranquil·litat del municipi on també gaudim de la natura.
Com ha sigut la teva experiència amb el Servei de Primera Acollida?
Molt bona perquè m’han donat informació quan l’he necessitat a l’hora de fer alguna gestió amb l’escola, per exemple. I l’experiència amb el curs de primera acollida ha sigut molt positiva. De fet, m’agradaria continuar la formació ja que em va agradar molt.
Recomanaries a alguna persona nouvinguda el Servei de Primera Acollida?
Sí, crec que pot ser positiu per una persona que acaba d’arribar i no coneix el territori ni l’entorn. Espero que s’inscriguin moltes d’aquestes persones que necessiten orientació.