El Consell Comarcal se suma a la celebració del dia Internacional de les persones grans
Amb el lema “Per un envelliment digne. Defensem els nostres drets!” totes les entitats locals de Catalunya i nombroses entitats del país s'han sumat a una celebració festiva i, alhora, reivindicativa.
El Consell Comarcal s'ha volgut sumar al moviment, i a les 12 del migdia els treballadors i treballadores s'han concentrat a la porta de la institució per fer la lectura del manifest unitari de la mà del gerent, Carles Fernández.
L’objectiu d’aquesta jornada és que totes les persones grans de Catalunya surtin al carrer per exigir i reivindicar un envelliment digne, i per defensar els seus drets, reconeguts per l’ONU.
Manifest del Dia Internacional de les persones grans
L'ONU va declarar l'1 d'octubre com el Dia Internacional de les Persones Grans el 1990. Des de llavors, les organitzacions de persones grans de Catalunya hem lluitat per fer visibles els nostres drets en l'escena internacional.
Aquest any, ens hem unit per conscienciar, reivindicar i reclamar que volem viure i envellir amb dignitat, exigint el reconeixement dels nostres drets. No només volem que es doni resposta a les nostres necessitats, sinó que s'estableixin drets universals per a l'envelliment. Els nostres quatre pilars estratègics són:
1. Que es respectin tots els drets humans. Volem un envelliment basat en els drets humans, garantint tots els nostres drets, independentment de l'edat. Aquests drets han de reflectir les obligacions que els Estats han adquirit en els tractats internacionals, incloent drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals.
2. Que es complexi el principi d'igualtat i la no discriminació. Cal visibilitzar i combatre les pràctiques que ens impedeixen viure de manera justa i lliure. Això inclou factors com la raça, gènere, nacionalitat, ètnia, edat, discapacitat o qualsevol altra condició que generi desavantatges a mesura que envellim.
3. Que es faciliti la participació de les persones grans. Reivindiquem drets que valorin la participació genuïna de les persones grans com a socis igualitaris. La inclusió, especialment dels més vulnerables, és clau per eliminar l'edatisme. Escoltar-nos i incloure'ns no és només validar-nos, sinó transformar la societat reconeixent-nos com a subjectes actius.
4. Que s’estableixin mesures de seguiment i avaluació. Exigim polítiques que assegurin una millora contínua dels nostres drets amb mecanismes de seguiment i avaluació. Això garantirà que els governs siguin responsables i compleixin amb les seves obligacions.
L'1 d'octubre és una oportunitat per reafirmar el nostre compromís amb una societat justa i equitativa, on les persones grans siguem reconegudes i valorades. És essencial que les Administracions Locals, el Govern de Catalunya, el Govern de l’Estat, les organitzacions i la societat civil col·laborin per implementar polítiques que responguin a les nostres necessitats i aspiracions. Només així podrem construir un futur inclusiu, solidari i just per a tothom, independentment de l’edat.
Per això, reivindiquem que la nostra veu sigui escoltada per millorar la nostra qualitat de vida. Tots tenim dret a viure amb benestar i dignitat. Necessitem participar socialment, decidir el nostre present i planificar el nostre futur amb seguretat. Demanem que tota la societat s’impliqui per eliminar les barreres que ens impedeixen viure de manera justa i lliure. Abordar l'envelliment amb drets per a la gent gran avui tindrà un efecte positiu en les generacions futures.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 1 "Fi de la pobresa", 3 "Salut i Benestar", 5 "Igualtat de gènere" i 10 “Reducció de les desigualtats”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.