Els allotjaments turístics del Vallès Oriental reforcen el seu compromís amb la sostenibilitat
L’anàlisi, realitzada per TurismeVallès, conclou que els establiments turístics vallesans manifesten més de 1.380 iniciatives sostenibles, un 46% més que fa un any.
El Servei de Turisme del Consell Comarcal ha realitzat un nou estudi sobre la comunicació de les iniciatives sostenibles dels allotjaments turístics vallesans a través dels principals canals online, donada la seva rellevància per a la potencial captació de turistes conscienciats en un turisme responsable.
Aquesta anàlisi, feta en col·laboració amb l’empresa Vivential Value, especialitzada en la innovació en intel·ligència turística, ha permès identificar iniciatives i actuacions relacionades amb la sostenibilitat de més de 160 allotjaments, amb una àmplia distribució pels diferents municipis del Vallès Oriental.
Aquest matí, a la casa rural Can Gual de l’Ametlla del Vallès, s’ha presentat davant del sector les principals conclusions del segon estudi comparatiu Iniciatives sostenibles dels allotjaments del Vallès Oriental.
Com a principals resultats d’aquesta segona edició de l’anàlisi, que compara la situació de finals de l’any 2022 amb finals del 2023, destaquen:
- El segon estudi ha registrat una pujada de tres punts vers l’any passat. D’aquesta manera, actualment els 63% dels allotjaments analitzats, de totes les tipologies i categories, comuniquen les seves iniciatives sostenibles dins les seves fitxes de producte als canals online.
- Aquests establiments acumulen un total de 1.386 accions i mesures de sostenibilitat, un 45,74% per sobre de la xifra de 2022.
- Entre el 80% i el 75% dels apart-hotels, d’establiments de Turisme Rural i d’hotels són les tipologies que més iniciatives comuniquen.
- Els habitatges d’ús turístics són els que més marge de millora presenten en la correcta comunicació dels seus esforços de sostenibilitat, donat que quasi 1 de cada 2 encara no ho fa.
- Continuen destacant com les més desplegades, les iniciatives vinculades a la gestió de residus (37%), seguit de les relacionades amb l’eficiència energètica dels establiments (24%) i la gestió del cicle de l’aigua (18%). Les propostes encarades a una millor eficiència energètica han pujat un 5% més que l’any 2022.
- En termes de sostenibilitat certificada, cal destacar els bons resultats assolits pels allotjaments adherits al programa Compromís per a la Sostenibilitat Biosphere, amb un alt nivell de comunicació en el canal en línia.
En aquesta presentació, el conseller de Turisme, Àlex Valiente, ha valorat molt positivament l’evolució contrastant els resultats: “Des del Consell Comarcal volem donar eines per ajudar que els allotjaments vallesans sàpiguen comunicar aquestes accions sostenibles. El Vallès Oriental és un espai natural i volem que la gent que vingui aquí sigui buscant un espai de benestar, una destinació pionera en matèria de sostenibilitat”.
Aquesta segona edició del monitoratge de les iniciatives sostenibles de la destinació, s’engloba dins l’estratègia de posicionament de la comarca del Vallès Oriental com a territori competitiu i sostenible.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i 11 "Ciutats i comunitats sostenibles" i 12 "Consum i producció responsables". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.