La 1a jornada sectorial del Pla Estratègic impulsa propostes en ocupació inclusiva i formació de talent

Divendres, 4 de juliol de 2025

Ahir es va celebrar a Sant Celoni la primera jornada sectorial del Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Vallès Oriental 2026-2033.

Unes 30 persones van participar en la trobada, organitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Sant Celoni amb el suport de Daleph, que es va centrar en l’ocupació inclusiva i la formació de talent. La trobada forma part d’un cicle de tres jornades sectorials concebudes per desplegar el procés participatiu arreu del territori.

L’objectiu de la sessió era identificar i construir actuacions, programes i projectes vinculades a dues de les sis missions estratègiques del Pla: Missió 1: garantir una ocupació inclusiva i de qualitat per a tothom, i missió 2: transformar la formació i el talent per connectar-los amb el teixit productiu.

La jornada es va obrir amb una ponència de Dani Julià, director general de REIR (Recursos Educatius per a la Infància en Risc), que va contextualitzar el procés seguit fins al moment i va recuperar els reptes validats col·lectivament a la jornada inicial del Pla Estratègic.

La seva intervenció va permetre activar la reflexió col·lectiva sobre les prioritats a abordar. També va subratllar que les desigualtats en l’accés al mercat laboral o als itineraris formatius tenen sovint l’origen en vulnerabilitats estructurals que només es poden revertir mitjançant una actuació coordinada entre administracions, agents socials i entitats del territori.

La sessió va comptar amb la participació d’una trentena de persones representants d’agents socials i econòmics, entitats, ajuntaments i representants del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), que van contribuir activament a les dinàmiques de treball.

Repartides en dos grups, es van abordar els principals reptes identificats i com afrontar-los, plantejant propostes d’acció per donar-hi resposta. Cada proposta es va desenvolupar tenint en compte qui n’hauria d’assumir el lideratge, en quin àmbit territorial s’hauria d’implementar i amb quins agents s’hauria de col·laborar.

Els resultats es consideren molt valuosos, ja que van permetre avançar en la definició compartida d’actuacions concretes i alineades amb la realitat del territori.

Després d’una primera sessió centrada en l’ocupació i la formació, la segona sessió participativa programada per al dia 10 de juliol abordarà la transició ecològica i la transformació digital com a vectors transversals de canvi al territori.

Es comptarà amb la participació de Víctor Falguera, director del BIOHUBCAT, hub de referència en bioeconomia a Catalunya, que connecta agents per transformar recursos biològics en solucions innovadores i sostenibles. La sessió aprofundirà en l’impacte d’aquests processos en les empreses, els perfils professionals i l’administració, dins el marc del Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic del Vallès Oriental

El Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Vallès Oriental 2026-2033 l’està desenvolupant el Consell Comarcal en el marc de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA).

 

        

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat”, 5 “Igualtat de gènere”, 8 "Treball decent i creixement econòmic", 9 “Indústria, innovació i infraestructures”, 10 “Reducció de les desigualtats”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables” i 13 “Acció climàtica”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 4.07.2025 | 13:17