Nota Informativa elaborada per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal sobre “Renda Familiar Disponible Territorial. Any 2022”.
La renda per habitant al Vallès Oriental es va situar en 19.232 euros bruts per habitant l’any 2022, una xifra que suposa un creixement del 2,6% respecte l’any anterior.
Aquestes xifres han anat a l’alça en els darrers anys, i només en períodes de crisi (al voltant de la crisi financera de l’any 2012 i l’any de la covid 19) s’ha reflectit a la comarca un alentiment en el ritme de creixement de la renda familiar.
Respecte fa cinc anys (any 2018) la renda per habitant s’ha incrementat a la comarca per sobre del 10%, fet que representa una mitjana de 1.800 euros bruts més per habitant. En termes globals, la comarca es manté per sobre del conjunt de Catalunya, i registra un indicador del 100,5 (Índex Catalunya = 100).
La remuneració de salaris és la principal font d’ingressos a totes les comarques catalanes i també als municipis del Vallès Oriental, tot i que hi ha certes diferències territorials.
Així, l’any 2022 els salaris van representar el 62,4% dels recursos de les famílies de la comarca, percentatge superior a la mitjana catalana (60,5%). Els ingressos derivats de les rendes empresarials i professionals van representar al Vallès Oriental el 18,5%, proporció lleugerament per sota de la mitjana catalana (19,3%).
Pel que fa als ingressos provinents de les prestacions socials suposen el 19,1% dels principals recursos, també lleugerament per sota del que aquest component té al conjunt català (on les prestacions socials suposen el 20,2% de la renda). Cal dir que aquest component de la renda mostra, tant al conjunt català com comarcal, el descens més important respecte les dades de 2021.
A tots els municipis, el percentatge més elevat dels ingressos prové de la remuneració de persones assalariades, que comprèn tota la remuneració en efectiu i en espècie a pagar per les persones ocupadores als seus/ves assalariats/des com a contrapartida del treball que realitzen.
Destaca especialment l’elevada proporció d’aquest component als municipis de Vilanova del Vallès, Vallromanes i l’Ametlla del Vallès (amb un percentatge superior a 65%).
El pes de les prestacions socials a nivell de renda municipal és especialment destacat als municipis de la Llagosta (24,10%), Canovelles (23,40%) o Montmeló (23,0%), tot i que globalment aquests percentatges han disminuït a tots els municipis, en línia al conjunt català o comarcal. De fet, en la majoria de casos, la proporció de prestacions socials decau a favor de la remuneració de persones assalariades o l’excedent brut d'explotació, que equivaldria al treball fet per societats unipersonals o treball autònom.
Entre els municipis amb uns nivells de renda més elevats a la comarca, es troben l'Ametlla del Vallès, Vallromanes, Lliçà de Vall i la Roca del Vallès. Els municipis amb menor renda bruta per habitant: Canovelles, la Llagosta i Montornès del Vallès.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 1 "Fi de la pobresa", 2 “Fam zero” i 10 “Reducció de les desigualtats”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.