La circularitat i la transformació digital centren la 2a jornada sectorial del Pla Estratègic
El passat dijous 10 de juliol, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l’Ajuntament de Mollet del Vallès, amb el suport de Daleph, van celebrar la segona jornada sectorial del nou Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i Ocupació del Vallès Oriental 2026-2033.
La jornada, dedicada a la circularitat i la transformació digital, dona continuïtat al cicle de jornades sectorials per promoure el procés participatiu arreu del territori.
L’objectiu d'aquesta segona trobada era identificar i construir actuacions, programes i projectes vinculads a dues de les sis missions estratègiques: Missió 3: promoure l’actualització i la competitivitat del teixit empresarial, i Missió 4: avançar cap a un model econòmic sostenible i circular.
La sessió va comptar amb la participació d’una vintena de persones representants d’agents socials i econòmics, entitats, ajuntaments i representants del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), que van contribuir activament a les dinàmiques de treball.
La jornada es va iniciar amb una ponència a càrrec de Víctor Falguera, director del BIOHUBCAT —hub de referència en bioeconomia a Catalunya, que va contextualitzar els conceptes d’economia circular i biocircular i va fer esment dels reptes validats col·lectivament a la jornada inicial del Pla Estratègic. En la seva intervenció, va posar de manifest la importància de la transformació integral de tots els sectors de l’economia mitjançant l’adopció de processos més ecològics i digitalitzats que generin una disrupció positiva en els models de funcionament actual. També va subratllar que, sense aquesta evolució, l’adaptació a les noves necessitats emergents resulta pràcticament impossible, motiu pel qual és essencial fomentar que aquests canvis de nivell europeu i nacional es reprodueixin també a escala local.
Individualment, les persones participants van identificar quines iniciatives s’han dut o s'estan duent a terme dins de la comarca per impulsar la transició ecològica i la digital en el territori. Repartides en dos grups, es va fer la posada en comú i es va procedir a analitzar quatre aspectes clau: què s’està fent bé i s’hauria de fer més?, que s’està fent malament i s’hauria de fer diferent?, què es fa massa i s’hauria de fer menys? i què es fa poc i s’hauria de fer més?
Com a resultat del debat generat, es van identificar quines són les mancances de la comarca en aquests àmbits amb l’objectiu de plantejar propostes d’acció capaces de donar-hi resposta.
Després d'aquesta sessió i l’anterior, la tercera i última sessió participativa, programada per al dia 17 de juliol, se centrarà en la competitivitat empresarial i els polígons com a eixos transversals de la transformació territorial, i comptarà amb la participació de Montserrat Rico, tècnica de la Diputació de Barcelona experta en Polígons d’Activitats econòmiques.
El Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Vallès Oriental 2026-2033 l’està desenvolupant el Consell Comarcal en el marc de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA).
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat”, 5 “Igualtat de gènere”, 8 "Treball decent i creixement econòmic", 9 “Indústria, innovació i infraestructures”, 10 “Reducció de les desigualtats”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables” i 13 “Acció climàtica”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.