Bona actitud i moltes ganes d'aprendre: empresaris valoren la seva experiència amb joves migrants
- Se celebra la primera jornada “Obrint camí, som futur”, per apropar empreses i jovent nouvingut.
Diuen que les empreses, cada cop més, valoren l’actitud dels seus treballadors i treballadores. I si alguna cosa es va sentir ahir a la tarda a la sala Bernat Martorell de Sant Celoni, va ser “bona actitud” i “moltes ganes d’aprendre” per definir l’experiència d’empresaris i empresàries amb jovent nouvingut.
La primera jornada “Obrint camí, com futur”, organitzada pel Consell Comarcal, buscava visibilitzar la joventut migrada sola que viu al Vallès Oriental i aproximar empreses i joves. Buscava trencar estereotips i prejudicis i apropar una realitat molt sovint amagada: l’experiència vital de molts joves que venen a guanyar-se la vida i l’experiència d’aquells empresaris i empresàries que aposten per donar-los una oportunitat i descobreixen bons treballadors i treballadores que molt sovint costen de trobar.
La intervenció al final de la trobada del gerent de l’empresa Hidrocolor de Llinars del Vallès, Josep Moré, resumia el sentir de la trobada: “Tenen l’actitud i les ganes d’aprendre, cosa que és molt important per a les empreses, i això contrasta molt sovint amb l’actitud de joves d’aquí amb estudis, a qui els falta aquesta actitud”.
Ayman Gharrafi té formació de CFGM Administració i curs de monitor de Lleure, i treballa al Casal dels infants a Barcelona com a administratiu i auxiliar educatiu en acompanyament a l'educador/a referent. Explicava com va arribar amb 17 anys, com als sis mesos li va caducar el permís de residència i com s’ha hagut d’esforçar “perquè un no deixa casa seva, amics i família si no és per un objectiu de vida”. “Em sento orgullós del que he aconseguit en aquests tres anys, tinc una feina, em sento molt responsable”, explicava somrient.
Ibrahim El Mosaidy té PFI Hosteleria i treballa al restaurant Socarrat a Mollet del Vallès i explicava content que “al meu cap li ha agradat com treballo i m’ha fet un contracte”. També recordava el patiment que va passar per arribar a tenir papers en regla i l’escull de l’idioma quan va arribar a Catalunya. “M’agrada la cuina i em sento content amb la feina” i explicava que “algun dia voldria ser cap de cuina i tenir el meu propi restaurant”.
Yassine Aammou, amb PFI de Muntatges d'instal·lacions elèctriques, aigua i gas i actualment estudiant GFGM d’electricitat, treballa d’auxiliar de manteniment a la casa de colònies el Pinatar i dona aquest consell a joves com ell: “estudiar i aprendre sempre”.
“Una experiència fantàstica, no exempta de les dificultats inherents a qualsevol contractació de qualsevol persona”, era la primera valoració que se sentia a la sala per part d’un empresari, en aquest cas de Jaume Mora, president del Consell d'Esports de Barcelona i director general de la Casa de Colònies el Pinatar de Gualba. I afegia orgullós: “Hem passat de ser una empresa productiva a ser, a més, una empresa social, amb consciència”. I resumia l’actitud d’aquest jovent: “Tenen un objectiu molt clar i, per tant, el seu nivell de compromís i responsabilitat és molt alt”.
Per la seva part, Susana Porras, gerent del Restaurant Pizzeria el Sui de Sant Antoni de Vilamajor, repetia que “molt sovint aquest jovent treballador m’ha salvat més d’un estiu” en referència a la dificultat de trobar treballadors en aquestes dates i afegia “estic encantadíssima, tenen una actitud boníssima i moltes ganes d’aprendre, ganes de pujar i sempre pots comptar amb ells”.
Lluís Clos, gerent d’Idomgest de Sant Celoni, afegia, a més, que “intentem fer-los sentir en la realitat igual que qualsevol altra persona, sense fer cap distinció i valorem molt les ganes que tenen d’aprendre un ofici i la seva actitud”.
Jaume Mora insistia: “s’ha de trencar la por a allò desconegut i la forma és contactar amb les entitats que hi treballen, fer una trobada amb aquest jovent, conèixer-los, i la por cau en picat”.
Mora es referia a entitats que gestionen centres on resideixen joves migrats sols del Baix Montseny i que han col·laborat en aquesta trobada, com són fundacions Eduvic, Fundació Idea i SuperAcció,. La jornada també ha comptat amb la col·laboració de dels serveis locals d’ocupació de Cardedeu, Llinars del Vallès, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni, i l’entitat d’inserció Gentis.
L’alcalde de Sant Celoni i vicepresident primer del Consell Comarcal, Raül Garcia, destacava que amb jornades com aquesta “les administracions podem ajudar a què aquests joves puguin tenir un projecte de vida sòlid i amb futur”.
La jornada s’ha celebrat com a resultat de l’anàlisi del context i el treball en xarxa realitzat per professionals d’aquests centres i del Consell Comarcal, en el qual es va detectar la necessitat de fer front a la situació de vulnerabilitat laboral en què la joventut nouvinguda es troba a la comarca, posant el focus d’atenció a les persones joves que actualment viuen als centres i que ara han de sortir del sistema de protecció i independitzar-se.