La Xarxa d'Observatoris de la Diputació de Barcelona adopta el mètode de càlcul de la taxa d'atur registral del Departament d'Empresa i Ocupació

Dijous, 23 de juliol de 2015

El Servei de l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental i la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local (XODEL) adoptaran, a partir del mes d’agost, el mètode de càlcul de la taxa d’atur registral del Departament d’Empresa i Ocupació (DEMO). Com que el DEMO només publica les taxes d’atur registral totals i amb periodicitat trimestral, l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona i la XODEL han dissenyat un mètode que actualitza mensualment la població activa i la taxa d’atur registral i estima mensualment les xates d’atur registral per sexe i per grups d’edat decennals.


El 2009 l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local (XODEL)6 (www.xodel.diba.cat) coordinada per la mateixa Diputació i integrada per 21 observatoris de la província de Barcelona, va dissenyar un mètode d’estimació de la taxa d’atur per sexe i edat a escala municipal que permetés obtenir una població activa i taxa d’atur més real i actualitzada. El mètode era senzill d’utilitzar, aplicable a escala municipal, actualitzable mensualment i comparable interterritorialment.


El juliol de 2014 el Departament d'Empresa i Ocupació (DEMO) comença a oferir trimestralment la taxa d’atur registral a escala municipal. El mètode mesura la relació existent entre l’atur registrat i una aproximació a la població activa registrada (calculada com a suma de l’atur registrat i la població de 16 a 64 anys afiliada a la Seguretat Social resident).


L’Idescat també anuncia que té previst publicar dades de població activa i taxes d’atur per als municipis de més de 45.000 habitants a través d’un mètode basat en l’ús de registres administratius i de l’EPA.


Davant d’aquest nou context i per evitar la convivència de tres taxes d’atur municipals - la XODEL, la de l’Idescat (per a municipis de més de 45.000 habitants), i la del DEMO - la XODEL acorda deixar de calcular la taxa d’atur i adoptar la que publica el DEMO, per ser la que utilitza dades registrals i publica taxes per a tots els municipis.


Per a més detalls de com es realitza el nou mètode de càlcul de la població activa i la taxa d’atur podeu accedir al següent enllaç: NOTA METODOLÒGICA

Darrera actualització: 3.02.2016 | 09:08