El Consell Comarcal estableix col·laboració estable amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental

Dijous, 5 d'abril de 2018 a les 00:00

Des d’aquest mes de gener el Consell Comarcal acull l’equip tècnic de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Es tracta d’un espai de referència en el territori per fomentar l’economia social, solidària i cooperativa, en el marc del programa Aracoop (programa marc de cooperació público-privada, promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat).
 

Els ateneus cooperatius actuen com a antenes i altaveus de l’economia social al territori, identifiquen necessitats i oportunitats del sector i ofereixen una àmplia cartera de serveis integrals per a l’aprenentatge, la reflexió col·lectiva, la cooperació i la transformació social.

A Catalunya hi ha actualment 14 ateneus cooperatius, organitzats en xarxa i conformats per més d'un centenar d'organitzacions públiques i privades amb una dilatada experiència que, de manera coordinada, actuen per fomentar i enfortir l’economia social, solidària i cooperativa.

En el cas del Vallès Oriental, les entitats que s’han agrupat per impulsar i fer-se càrrec de gestionar l’Ateneu són les cooperatives Doble Via, Facto Assessors, Espai Assessor, Contrapunt i Escola Sant Gervasi. El Consell Comarcal té l’encàrrec d’elaborar la diagnosi i el mapeig dels agents de l’economia social i solidària de la comarca.

Una de les accions que ja s’han dut a terme des de l’Ateneu és la posada en marxa de la primera trobada de la Taula Territorial de l’Economia Social del Vallès Oriental. L’esdeveniment va tenir lloc el passat dimarts 6 de febrer al Centre de Serveis a les Empreses de Granollers (Can Muntanyola). Més d’una quarantena de persones (representants d’entitats i empreses socials, tècnics de promoció econòmica i d’ocupació de diferents ajuntaments del Vallès Oriental, agents del món educatiu i membres de plataformes i xarxes del territori), van reunir-se per treballar, debatre i plantejar les línies de treball que es duran a terme des de l’Ateneu Cooperatiu, per promoure l’economia social i solidària al territori amb l'esperit d'anar sumant de mica en mica nous projectes i visions.

La jornada de dimecres va consistir, inicialment, en una presentació inicial de l’Ateneu als assistents i en una explicació dels objectius, a càrrec de l’equip tècnic que el conforma. Posteriorment, es va generar una dinàmica de treball en què es va dividir als participants en quatre grups que van desenvolupar els següents eixos de treball:
· Eix 1: Més projectes cooperatius; emprenedoria col·lectiva, reconversió, projectes informals
· Eix 2: Consolidem el teixit; fomentem la intercooperació, generem mercat social.
· Eix 3: Sensibilització i difusió; ser proactius, generar contingut (jornades, activitats)
· Eix 4: Model de governança i organització de la Taula Territorial.

Les persones assistents van poder gaudir d’un aperitiu a base de productes agroecològics de La Magrana Vallesana i cervesa artesana d’Art Cervesers, totes dues entitats del territori.

Els organitzadors confien que aquest espai de trobada permetrà generar relacions de confiança, identificar necessitats i reptes i establir línies de treball conjuntes, actuant com a espai d’aprenentatge col·lectiu amb el qual es podrà dibuixar el futur de l’economia social i solidària al Vallès Oriental i establir mecanismes de col·laboració estables.

Per rebre més informació sobre l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental o per esdevenir entitat col·laboradora de la nova entitat, cal posar-se en contacte a través de l’adreça electrònica info@ateneucoopvor.org o seguir el compte de Twitter @ateneucoopvor. Properament es posarà en marxa un portal digital amb tota la informació sobre els objectius, els eixos d’acció, el catàleg de recursos i serveis i tota l’actualitat sobre l’Economia Social, Solidària i Cooperativa de la comarca.

Les entitats col·laboradores que ja han confirmat la seva adhesió i han signat la Carta de Suport a l’Ateneu són les següents: Apindep Ronçana, Col·lectiu Ronda, Coop57, Cooperativa Setanta, Federació de Cooperatives de Treball, Federació de Cooperatives d'Ensenyament, Granollers Mercat, Ajuntament de Montornès del Vallès i Centre Cultural La Clau (Sant Celoni).

Darrera actualització: 05.04.2018 | 10:06