El Consell Comarcal presenta al Consell d’Alcaldies les oficines de Transició energètica, Agenda 2030 i Fons europeus

Dimecres, 15 de març de 2023
  • Les tres oficines ofereixen servei especialitzat prioritàriament als ajuntaments.

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, reunit avui a Caldes de Montbui, s’ha centrat en les tres oficines que el Consell Comarcal ha posat en marxa recentment, l’Oficina de Fons europeus, l’Oficina Agenda 20/30 i l’Oficina de Transició energètica.

L’Oficina de transició energètica forma part d’una xarxa d’oficines comarcals impulsades i cofinançades per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) amb la finalitat d’accelerar la implantació d’energies renovables, en la qual els ajuntaments tindran un rol molt important. Les oficines d’Agenda 2030 i ODS i la de Fons Europeus han estat creades a iniciativa del Consell Comarcal, un cop copsada l’existència d’una necessitat per part dels ajuntaments en aquestes matèries.

De moment, prop de 20 ajuntaments ja s’han interessat pels serveis que s’ofereixen o ja han començat a treballar-hi. Es tracta d’un servei especialitzat que es fa, o per mitjà d’una tècnica dedicada exclusivament en el cas de l’Oficina de Transició energètica, o per mitjà de la consultora Adverbia en l’Oficina Agenda 2030 o Mcrit en l’Oficina de Fons europeus.

El president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, posava en valor que “el Consell Comarcal posa aquestes oficines a disposició dels ajuntaments de forma gratuïta amb persones que tenen molta experiència en àmbits com la transició energètica, l’agenda 2030 o en els fons Next Generation, també buscant recursos per als ajuntaments, i això és beneficiós per a tot el territori”.

L’Oficina comarcal de Transició energètica, entre d’altres, dona suport a l’Institut Català de l’Energia  en la planificació territorial (PLATER), col·labora en la diagnosi, anàlisi de necessitats, elaboració d’estratègies, avaluació i seguiment d’accions locals en aquest àmbit, dona suport tècnic per a l’elaboració, execució i seguiment de projectes locals (municipals o supramunicipals) de generació d’energia a partir de fonts renovables distribuïdes i participades (comunitats energètiques), dona suport en la tramitació d’ajuts i subvencions  i en difusió, sensibilització i comunicació. A més, s’ha creat un espai de consulta per als ajuntaments que s’actualitza de forma contínua.

L’Oficina Agenda 2030 i objectius de desenvolupament sostenible (ODS) posa a disposició dels ajuntaments un recurs tècnic per estendre la implantació de l’Agenda 2030 i els ODS als ens locals i entre la ciutadania del territori. Es busca, entre d’altres, promoure el coneixement de tots els agents del territori (institucionals i no institucionals) sobre l’Agenda 2030, liderar o facilitar la posada en marxa de nous projectes supramunicipals que aprofundeixin en la implementació dels ODS i fomentar la generació de sinèrgies i aliances.

Entre d’altres actuacions es fa recerca de finançament per a tots aquells ajuntaments que vulguin o estiguin implementat projectes vinculats a l’Agenda 2030 i els ODS, identificació de bones pràctiques del territori, assessorament individualitzat,  espais d’intercanvi i reflexió, elaboració d’un Informe anual de l’estat de la comarca i Agenda 2030 que es posarà a disposició de la ciutadania i dels ens locals. De moment ja hi ha programades dues sessions: un espai de reflexió  el 22 de març i una formació per a ajuntaments petits el 29 de març.

L’Oficina d'assessorament i acompanyament en Fons Europeus acompanya els ajuntaments en els projectes que ja estiguin en marxa, donant suport en aspectes que puguin sorgir durant tot el procés (justificacions, requeriments, auditories...), en la presentació de convocatòries dels Fons Next Generation, assessora en plans antifrau, convocatòries de Fons Next Generation, analitza projectes financiables dins dels diferents marcs de les convocatòries i fomenta la participació dels diferents ajuntaments en convocatòries de la Comissió Europea.

Darrera actualització: 15.03.2023 | 17:34