La presentació de cinc entitats socials i de cooperació del territori protagonitzen el Consell d’Alcaldies

Dimecres, 14 de maig de 2025

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental s’han reunit avui en el Consell d’Alcaldies ordinari del mes de maig, al Centre Cívic de Riells del Fai.

El Consell d’Alcaldies ordinari del mes de maig, reunit avui al Centre Cívic de Riells del Fai, s’ha centrat en conèixer la trajectòria i els projectes de cinc associacions solidàries de la comarca.

Concretament han estat l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, l’Associació contra el càncer, l’Associació Amics del poble saharaui, l’Associació esportiva Ramassà i Mans Unides.

El president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha valorat l’oportunitat de poder escoltar en una reunió d’alcaldies la feina d’entitats de la comarca: “Avui s’ha posat de manifest que, a banda de fer el dia a dia de polítiques cap els nostres ciutadans i ciutadanes, tenim una mirada més enllà per a les persones que tenim al nostre territori que necessiten un suport no només dels ajuntaments i de les entitats del tercer sector, sinó també per aquella solidaritat cap a altres llocs”, i afegia que “nosaltres hem de fer visibles a les entitats perquè ens donen molt suport fins on no arribem els ajuntaments perquè no tenim tot el personal que ens agradaria tenir”, comentava.

També s’ha mostrat satisfet l’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, amfitrió de la trobada: “Molt satisfets de rebre aquestes entitats amb un caire social que ens han explicat què fan i en què treballen, quin és el suport que necessiten de les administracions, i que ho facin a casa nostra és un motiu d’orgull”, i afegia que “hi ha molta gent que fa moltes coses pels altres que necessiten i requereixen que els ajuntaments ens aboquem i els hi donem suport”.

 

Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha presentat la seva activitat al Consell d’Alcaldies de la comarca de la mà de Caterina Riera, coordinadora.

L’Ateneu és un dispositiu públic d’impuls del cooperativisme i l’economia social i solidària (ESS), forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya i treballa en col·laboració amb cooperatives, fundacions i associacions de la comarca. Ofereix serveis d’acompanyament a mida a persones, projectes i administracions locals per fomentar iniciatives econòmiques col·lectives i transformadores.

Entre els serveis destacats de l’Ateneu s’inclouen:

  • La detecció de necessitats territorials i sectorials que poden vehicular-se mitjançant l’Economia Social i Solidària (ESS) i espais de trobada per compartir necessitats i sinèrgies.
  • La divulgació i sensibilització a través de fires, jornades, tallers i activitats en centres educatius.
  • La formació especialitzada en gestió cooperativa, emprenedoria col·lectiva, governança democràtica, finançament, entre altres àmbits.
  • Punts informatius d’atenció en diversos municipis de la comarca.

L’entitat ofereix acompanyament a mida en totes les fases d’un projecte: des de la creació (ideació, pla d’empresa, pla econòmic, tràmits legals), la consolidació (millora de la gestió, comercialització, captació de fons) i la transformació (d’empreses mercantils o associacions en cooperatives).

També es promou l’enxarxament en àmbits com l’agroecologia, la cultura i les cures, amb accions de suport específiques per a cada sector.

Concretament han ofert als alcaldes i alcaldesses presents treballar de forma conjunta en àmbits com l’acompanyament a projectes d’interès local, suport a la compra pública responsable i la contractació amb criteris socials, l’impuls compartit de polítiques locals d’ESS (plans ocupació, mapatges, estratègies sectorials) o la facilitació de processos col·lectius i comunitaris (dinamització participativa, codisseny d’espais, etc).

El seu objectiu és continuar desplegant l’economia social i solidària per crear relacions econòmiques i humanes més justes, arrelades al territori i sostenibles en el temps.

Més informació: www.ateneucoopvor.org

 

Associació contra el càncer a Barcelona

Laura Valle, coordinadora comarcal Maresme i Vallès Oriental i Pau Berbel, responsable de relacions institucionals, han estat les persones encarregades de presentar l’Associació Contra el Càncer, que vol intensificar la seva presència i serveis al Vallès Oriental amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i les seves famílies.

Actualment, atén el 6,6% de la població afectada a la comarca, oferint atenció emocional, suport social i benestar físic de manera totalment gratuïta.

A través del Punt Comarcal i de les seus locals actives a Vallromanes, Sant Celoni, Caldes de Montbui i Mollet del Vallès, s’impulsen accions de sensibilització, voluntariat i activitats comunitàries. Estan en procés de creació les seus de Granollers i la Garriga. També s’hi treballa per la prevenció amb programes sobre tabac, protecció solar i cribratge de càncer de còlon.

L’objectiu global de l’entitat és incrementar la supervivència del càncer al 70% el 2030, i apel·la als municipis per crear entorns més saludables i reforçar la col·laboració local, donant a conèixer l’associació i fomentant la derivació i coordinació entre recursos.

Per a més informació o suport, es pot contactar al telèfon gratuït InfoCàncer 900 100 036 i 932002099.

 

Associació Amics del poble saharaui

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de Granollers ha participat al Consell d’Alcaldes del Vallès Oriental per presentar, de la mà de Carme Clapés, membre de l’associació, el seu projecte principal: el pis d’acollida per a infants sahrauís malalts.

Aquest recurs, actiu des de 1995 amb el suport de l’Ajuntament de Granollers, ha atès prop de 60 infants amb malalties greus procedents dels campaments de refugiats de Tindouf.

L’Associació fa una crida als ajuntaments de la comarca per col·laborar econòmicament i garantir la continuïtat d’aquest projecte solidari. A canvi, ofereixen activitats de sensibilització als municipis sobre la realitat del poble sahrauí.

Per a més informació o per sumar-se al projecte, es pot contactar directament amb l’Associació.

 

Associació esportiva Ramassà

L’Associació Esportiva Ramassà, entitat amb més de 50 anys d’història i reconeguda com a ONGD des de 2020, ha presentat també la seva trajectòria i projectes socials al Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, amb Jordi Grive, president de l’Associació Esportiva el Ramassà i David Ricart, com a membre de la junta directiva de l’entitat.

El club, que també forma part de la comunitat internacional Common Goal i de la iniciativa de l’ONU Football for the Goals, utilitza l’esport com a eina d’integració i transformació social.

Entre les seves iniciatives destaca el projecte de futbol femení inclusiu per a dones sol·licitants d’asil, refugiades i nouvingudes, que combina esport, integració i inserció laboral. També impulsen viatges solidaris i projectes de cooperació internacional, com el realitzat recentment a Mongòlia, on van col·laborar amb una ONG local en la protecció de la infància.

Amb valors com la solidaritat, la igualtat i el respecte, l’AE Ramassà es consolida com un referent en la promoció d’una societat més justa a través de l’esport.

Més informació: www.ramassa.org

 

Mans Unides

L’ONG Mans Unides, dedicada al suport dels pobles del Sud i a la sensibilització de la ciutadania, ha exposat la seva activitat al Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental de la mà d’Albert Preckler, responsable de Mans Unides al Vallès Oriental i Concepció Cabanes, delegada de la diòcesis de Terrassa.

Actualment, Mans Unides participa en projectes en els àmbits agroalimentari, sanitari, educatiu, social i d’empoderament de la dona, arribant a milers de beneficiaris arreu del món. Un exemple destacat és el projecte de millora de l'accés a l'educació primària a Balaka (Malawi), amb més de 3.000 persones beneficiades.

A nivell comarcal, Mans Unides actua en tasques de sensibilització a escoles i mitjans de comunicació, així com en la participació activa en consells de cooperació i espais de coordinació entre entitats solidàries.

Més informació: www.mansunides.org

 

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Interfaz de usuario gráfica, Aplicación

Descripción generada automáticamente

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 14.05.2025 | 17:27

Documents

Vídeo - Àudio

Imatges