Suport del Consell Comarcal a la variant de la C-59 a Sant Feliu de Codines i la millora entre Palau i Caldes de Montbui
Es va aprovar una declaració en el Ple d’ahir amb el vot a favor de tots els grups, excepte la CUP, que es va abstenir.
El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una declaració de suport al projecte de la variant de la C-59 a Sant Feliu de Codines i al projecte de millora de la C-59 entre Palau-Solità i Plegamans i Caldes de Montbui.
Va ser aprovada amb els vots a favor dels grups comarcals Socialista-Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Compromís Municipal, En Comú Podem-Confluència i Partit Popular/Partido Popular i l'abstenció de Candidatura d’Unitat Popular-Coalició Alternativa Municipalista.
El representant de la CUP, Blai Taberner, tot i estar d'acord amb la necessitat dels dos projectes, segons va dir, va justificar la seva abstenció per considerar que no inclouen cap mesura per fomentar el transport públic. Per la seva part, el representant del PP, Miguel Ángel Alvarado, va proposar buscar la fórmula per implicar les empreses de l'entorn.
Text de la declaració:
DECLARACIÓ DE SUPORT AL PROJECTE DE LA VARIANT DE LA C-59 A SANT FELIU DE CODINES I AL PROJECTE DE MILLORA DE LA C-59 ENTRE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS I CALDES DE MONTBUI
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La carretera C-59 és un eix viari fonamental per a la mobilitat del Vallès Oriental i el Moianès, connectant diverses poblacions amb la xarxa de carreteres principals del país. La millora de la C-59 i la construcció de la variant de Sant Feliu de Codines són projectes estratègics que han de garantir una mobilitat més eficient, segura i sostenible per a la ciutadania i les empreses del territori.
Sant Feliu de Codines pateix des de fa anys un volum de trànsit molt elevat, especialment de vehicles pesants que travessen el nucli urbà, amb els conseqüents problemes de congestió, contaminació i, sobretot, de seguretat viària. La variant de la C-59 ha de permetre garantir la seguretat dels codinencs, descongestionar el centre del municipi, millorar la qualitat de vida dels seus habitants i reforçar el dinamisme econòmic local. La variant de Sant Feliu de Codines és la infraestructura estratègica que connecta el Vallès Oriental amb el Moianès. Aquesta actuació, llargament reclamada des del territori, compta des de l’any passat amb un nou projecte, i amb la corresponent declaració d’impacte ambiental des del 24 de novembre de 2024, que incorpora les mesures necessàries per minimitzar l’impacte sobre l’entorn. Recentment, des del Govern de la Generalitat de Catalunya s’ha anunciat la previsió d’enllestir la licitació de les obres durant aquest 2025.
Alhora, el tram de la C-59 entre Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui presenta una elevada intensitat de trànsit i problemes d’infraestructura que fan necessària una actuació urgent per millorar la fluïdesa i especialment la seguretat a l’entrada sud de Caldes i al barri de Can Valls. De fet, l’obra civil d’aquesta actuació ja està en procés de licitació des del 4 d’abril de 2025, ara mateix pendent d’adjudicació. Aquest projecte també representa una gran oportunitat per fomentar la mobilitat sostenible al corredor de la Riera de Caldes.
La variant de Sant Feliu de Codines és una actuació amb un pressupost estimat de 41 milions d'euros, i el projecte de millora de la C59, amb un pressupost de 15 milions d’euros.
Ambdós projectes contribueixen molt favorablement a generar una important millora en la mobilitat amb transport públic i col·lectiu.
És per això que es considera prioritari que el Govern de la Generalitat completi l’impuls definitiu d’aquests projectes, i els inclogui en els pressupostos de la Generalitat per tal de licitar-ne les obres durant aquest any 2025.
ACORDS
1. Manifestar el suport del Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental al projecte de la variant de la C-59 al seu pas pel municipi de Sant Feliu de Codines i al projecte de millora de la C-59 entre Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui.
2. Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica a completar la licitació de les obres d’aquests dos projectes i a iniciar-ne l’execució amb la màxima celeritat.
3. Demanar la implicació activa del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, altres organismes competents i tots els grups parlamentaris per garantir els recursos tècnics i pressupostaris necessaris per licitar i executar aquestes actuacions en el menor termini possible.
4. Traslladar aquest acord al Govern de la Generalitat, al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, als ajuntaments del Vallès Oriental i del Moianès, així com a les entitats i associacions que puguin estar interessades en donar suport a la iniciativa.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.