El 2n trimestre de 2025 la contractació a la comarca experimenta un lleuger repunt
L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat el Butlletí de contractació corresponent al 2n trimestre de 2025.
El segon trimestre de 2025 s’han formalitzat al Vallès Oriental 31.092 contractes, 355 més que els registrats el trimestre anterior. Aquesta evolució a l'alça de la contractació ha beneficiat, sobretot, a les persones de sexe masculí: els contractes signats per homes han crescut aquest trimestre en 446 (+2,6%) mentre que la contractació femenina cau (91 contractes menys, un 0,6%).
Així, els homes engloben el 55,82% de la contractació (17.357 contractes) i les dones, el 44.18% (13.735 contractes).
En termes anuals, les dades d’aquest segon trimestre mostren un descens important, que arriba a ser del -8,24% (2.793 contractes menys), descens arrossegat, bàsicament per la reducció de la contractació temporal.
La contractació indefinida registra un creixement important respecte el trimestre passat, tot i decréixer en termes interanuals. El trimestre passat, el total de contractes indefinits va ser de 11.176 i enguany la xifra se situa en 11.721. Així, es registra un creixement global d’un 5% dels contractes indefinits respecte el primer trimestre de 2025 (545 contractes més) però disminueix respecte les dades de fa un any (538 contractes, un descens del 4,39%).
Aquesta contractació de tipus indefinit suposa el 37,7% del total de contractes, un 1,34% del pes que mantenia tant el trimestre com també l’any anterior.
Pel que fa a la contractació de tipus temporal, aquest trimestre el total de contractes registrats és de 19.371 contractes, per sota dels 19.561 del trimestre passat (-0,97%) i per sota, també dels 21.626 contractes registrats fa un any (-10,43%): s’observa, doncs, una desacceleració important en el ritme d’evolució de la contractació de tipus temporal, que aquest trimestre suposa el 62,30% de la contractació total, més d’un punt percentual inferior a la registrada el trimestre i l’any anterior, també.
Per edats, la contractació creix especialment entre els joves, i destaca tant els menors de 20 anys com el grup de població que té entre 20 a 25 anys en l’evolució trimestral.
Per sectors econòmics, enguany, indústria especialment i el sector dels serveis mostren els pitjors comportaments pel que fa a la pèrdua de contractes.
Per activitats econòmiques, el creixement interanual de la contractació es vincula sobretot al bon comportament d‘activitats com Informació i comunicacions, sector de l’energia i subministrament d’aigua, i activitats vinculades al sector de les activitats sanitàries i de serveis socials, hostaleria o comerç.
A nivell municipal es constaten diferències pel que fa a l’evolució de la contractació, amb uns guanys més importants als municipis mitjans. Hi ha comportaments diferenciats a municipis grans: a Granollers la pèrdua de contractes afecta a tots dos sexes de manera semblant, a les Franqueses del Vallès bàsicament als homes i el mateix passa a municipis com la Garriga.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.