El Consell d’Alcaldies es centra en la sequera, prevenció d’incendis i energies renovables
Avui s’ha celebrat a Can Luna de la Garriga el Consell d’Alcaldies ordinari del mes de març. Els alcaldes i alcaldesses i regidories han tractat sobre la situació de sequera, els recursos per a la campanya d’enguany de prevenció d’incendis, l’empresa pública d’energies renovables de la Generalitat de Catalunya i el transport adaptat.
La situació de sequera ha estat un dels temes centrals de la reunió del Consell d’Alcaldies d’avui. El president del Consorci Besòs Tordera, Oscar Sierra, acompanyat pel gerent Albert Solà, han fet un repàs de la situació en què es troba la conca del Ter-Llobregat i algunes solucions que proposen per fer-hi front.
El president, Òscar Sierra, ha comentat que el Consorci ha presentat tres projectes a l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) relacionats amb la regeneració de l’aigua, amb la idea de què “en un futur des de les depuradores puguem aconseguir aigua potable”, segons ha dit.
Concretament, la proposta consisteix “en començar a imitar el cicle de l’aigua que han fet a Califòrnia on l’aigua neta que surt de la depuradora que abans llençaven al medi, ara el que han començat a fer és netejar-la i potabilitzar-la”, ha comentat.
Des del Consorci s’ha proposat a l’ACA que les depuradores de Granollers, Caldes de Montbui i Santa Maria de Palautordera puguin començar a treballar amb aquest sistema. “El Consorci som una branca de l’ACA i, a més, som els ajuntaments que estem consorciats que treballem pel sanejament de l’aigua, però també volem ser protagonistes a l’hora de poder donar abastament d’aigua a la nostra població” ha afegit.
Respecte a la sequera, s’ha explicitat que si la situació actual continua sense canviar -a data d’ahir les reserves de les conques internes estaven a un 15%- en uns mesos es passarà a emergència 2 i a finals d’any a emergència 3.
El president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha aprofitat per felicitar la població de la comarca “que s’ho està prenent en serio i està fent cas a les recomanacions, i si no plou haurem de tenir restriccions, però ara mateix la ciutadania s’està comportant molt bé”, ha dit. “Hem d’anar fent un canvi a les nostre vides, cada cop plou menys i l’aigua és un bé necessari i haurem d’anar buscant fórmules noves i valorar més el que significa que surti aigua de l‘aixeta”, ha afegit.
Pel que fa a la campanya de prevenció d’incendis, el diputat delegat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha anunciat que enguany s’avança la campanya un mes -comença el mes de maig- i ha posat els serveis de la Diputació a disposició dels ajuntaments. En la presentació s’ha fet un repàs dels recursos tècnics i econòmics oferts des de l’ens provincial.
En la trobada també s’ha presentat l’empresa Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU (L'Energètica), a càrrec del seu president, Ferran Çivit. L’Energètica es dedica a la producció i subministrament d’energia neta d’origen renovable al sector públic. Es vol aconseguir, entre d’altres, convertir tots els edificis públics i els municipis en generadors d’energia neta i respectuosa.
La trobada s’ha tancat fent un repàs a la situació de finançament del transport adaptat que presta el Consell Comarcal i les diferents propostes que hi ha sobre la taula per fer-hi front.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.