L’Observatori de Polígons d’Activitat Econòmica (OPAE) del Consell Comarcal ha publicat l’Informe d’evolució corresponent al segon semestre de 2024.
L’informe de l’Observatori de Polígons d’Activitat Econòmica (OPAE) del segon semestre de 2024 (juliol a desembre de 2024) recull, en primer lloc, un article de síntesi sobre l’ús de l’aigua com a gran repte per al sector industrial amb dades de l’”Informe del sector de l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya” elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Catalan Water Partnership, el clúster català de l’aigua.
En segon lloc, es fa un anàlisi de l’activitat econòmica, l’ocupació i el teixit empresarial del sector industrial partint de la diagnosi estratègica prèvia del futur Pla Estratègic del Vallès Oriental. A més, com en totes les edicions dels informes d’evolució de l’OPAE, s’analitza la tendència de l’oferta immobiliària de les naus i solars en venda o lloguer als PAE del darrer semestre i del còmput anual. Per últim, es destaquen algunes notícies d’interès en l’àmbit durant el semestre.
Oferta immobiliària de naus i solars al Vallès Oriental: el nombre total d'ofertes de naus i solars en venda registra un descens progressiu fins a les 351 ofertes al desembre
El nivell d’ofertes disponibles de naus i solars en venda i lloguer durant el segon semestre de 2024 es manté força estable durant l’any (922 de mitjana anual), encara que registra una davallada progressiva en la venda en el darrer trimestre fins a les 859 ofertes del desembre (351 en venda i 508 en lloguer).
L’estabilitat de l’oferta en lloguer i la caiguda de l’oferta en venda del darrer semestre deixa un panorama on el pes del lloguer suposa aproximadament el 67% del total de la superfície oferta al mercat immobiliari del Vallès Oriental en detriment del 33% en venda.
L’antiguitat mitjana de les ofertes de naus i solars a la comarca, indicador de la dificultat -o facilitat- que tenen les ofertes en tenir sortida al mercat i mesurada en dies de tardança, se situa als 350 dies de mitjana anual pel 2024. Tot i la davallada general en el número d’ofertes en venda dels darrers mesos de l’any, l’increment prolongat de les ofertes en lloguer ha mantingut aquest indicador estable.
A nivell de preus, tant en lloguer com en venda, aquests augmenten en el darrer any, sobretot pel que fa a venda, per la davallada de l’oferta disponible, encara que es mantenen lleugerament per sota de la mitjana de la demarcació de Barcelona.
El preu mitjà de venda se situa en 632€/m² durant el mes de desembre, un augment interanual del 3,5%. El preu del lloguer se situa en màxims fins als 4,74 €/m² també durant el mes de desembre.
El sector vinculat a l'ús sostenible de l'aigua equival al 3% del PIB català
Davant les actuals situacions de sequera, cada cop més habituals, la gestió responsable de l’aigua és una necessitat ineludible i un gran repte present al sector per millorar la competitivitat i la sostenibilitat dels processos industrials.
Tal i com recull l’”Informe del sector de l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya” elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Catalan Water Partnership, el sector vinculat a l'ús sostenible de l'aigua a Catalunya ha experimentat un creixement molt destacat, amb un increment del 74% en la facturació en els darrers cinc anys, arribant als 8.704 milions d'euros, equivalent al 3% del PIB, i amb la creació de gairebé 27.000 llocs de treball.
L’article també descriu com es pot optimitzar l’ús de l’aigua a la indústria, mitjançant auditories hídriques, càlculs de la petjada hídrica, reutilització i emmagatzematge, optimitzacions dels processos productius, reutilització de l’aigua depurada i promoció d’una cultura empresarial orientada a la sostenibilitat.
La indústria, amb una pujada del 3,4% el 2023, es va consolidar com el motor principal del creixement econòmic de la comarca
El Vallès Oriental va aconseguir superar els efectes de la crisi sanitària amb un creixement del 2,7% el 2023 i un increment acumulat del 2,0% en el període 2019-2023. Aquestes xifres reflecteixen una recuperació sostinguda i posen de manifest la resiliència econòmica de la comarca, en gran part gràcies a la dinàmica positiva dels principals sectors econòmics, especialment la indústria i els serveis.
El sector serveis va experimentar un increment del 2,4% durant el 2023, mentre que la indústria, amb una pujada del 3,4%, es va consolidar com el motor principal del creixement econòmic de la comarca. Aquest dinamisme industrial confirma la seva importància estratègica en el desenvolupament econòmic i en la generació d’ocupació al Vallès Oriental. La indústria suposa el 15,4% del teixit empresarial de la comarca i l’activitat manufacturera engloba el 31,8% dels llocs de treball.
En termes de competitivitat territorial, el Vallès Oriental ocupa la sisena posició en el rànquing comarcal de Catalunya, millorant significativament respecte a anys anteriors.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball decent i creixement econòmic”, 9 “Indústria, innovació i infraestructura” i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.