El segon trimestre de 2025 han crescut els llocs de treball a la comarca
L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat el Butlletí d’estructura productiva amb dades de persones assalariades, en règim autònom i empreses del Vallès Oriental corresponent al 2n trimestre de 2025, a partir de l'estadística d'afiliacions a la Seguretat Social dels comptes de cotització situats a Catalunya.
Aquest segon trimestre de l'any, l’evolució dels tres components de l’estructura productiva al Vallès Oriental ha estat positiva, especialment l’àmbit del règim autònom (30.115 persones), que ha registrat un creixement trimestral de 185 persones (increment relatiu superior al 0,6%).
També creix la població assalariada (+375 afiliacions noves, increment del 0,29%), amb una xifra total de 130.210 persones. La xifra d’empreses també mostra una evolució a l’alça, que tot i que lleugera, reforça la millora més recent d’aquest component, un total de 11.721 empreses registrades a juny de 2025 (24 empreses més, un 0,21% de creixement).
En termes interanuals, s’ha registrat un creixement positiu en dues de les tres variables de l’estructura productiva: la població assalariada ha augmentat en 305 persones (+0,2%) i també creix, un xic més en termes relatius, la població que treballa en règim autònom (260 persones més, un increment del 0,9%).
La xifra d'empreses o centres de cotització decreix respecte l’any passat: aquest trimestre la variació interanual és de 103 empreses menys (el -0,9%), xifra més alta que el descens interanual registrat el segon trimestre de 2024 (-59 empreses, el -0,50%).
Per sectors, el bon comportament del sector dels serveis i la millora del sector de la construcció fa que globalment la xifra de llocs de treball (un total de 160.325 aquest segon trimestre) creixi en més de 565 llocs més que el segon trimestre de 2024 (0,4%). Destaca el sector de la construcció, perquè manté la tendència alcista iniciada el trimestre anterior.
L’alentiment en el creixement dels llocs de treball aquest segon trimestre de l’any vindria marcat pel descens dels llocs de treball en l’àmbit de la indústria, tant a nivell de persones assalariades (descens de l’1%) com de població que treballa en règim autònom, que perd gairebé un 1,9% de persones treballadores. En total, la indústria registra aquest trimestre 45.065 llocs de treball, 490 menys que fa un any (quan registrava 45.555 llocs de treball).
El 19,4% de les empreses de la comarca estan localitzades al municipi de Granollers i el 9,16% a Mollet del Vallès. En els municipis mitjans, d’entre 10.000 i 20.000 habitants, es concentren el 43,3% dels centres de cotització de la comarca, una xifra que torna a créixer lleugerament respecte als trimestres i any anterior. Les pèrdues a nivell d’empreses es concentren a municipis localitzats al Baix Vallès o eix C-17, on també hi ha situades les empreses de major grandària.
El servei de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.