Entitats i particulars s'impliquen amb el PEMV amb un enriquidor debat i nombroses aportacions

Divendres, 28 de febrer de 2020 a les 13:00
  • Prop d’un centenar de persones assisteixen a la sessió de participació ciutadana del PEMV.
  • Es va celebrar ahir a la tarda a les Franqueses del Vallès.

Prop d’un centenar de persones va assistir ahir a la tarda a la sessió de participació ciutadana per tractar sobre el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), celebrada al Centre d'Art i Noves Tecnologies Can Font de les Franqueses del Vallès.

La trobada va crear prou expectació a la comarca i això es va traduir en una sessió molt participativa, amb un fluït debat i nombroses i enriquidores aportacions per part d’una àmplia i transversal representació de la societat civil del Vallès Oriental. Hi van assistir associacions agràries, entitats ciclistes, representacions empresarials, entitats veïnals, partits polítics, ajuntaments, particulars i empreses, entre d’altres.

La trobada va comptar amb l’assistència del president del Consell Comarcal, Francesc Colomé i el conseller de Territori i Mobilitat, Juan Manuel Segovia i per part de la conselleria de la Generalitat, Santiago Ribas Domingo, Sots-director general de Planificació i Tecnologia i Josep Martí Bosch, cap del Servei de Planejament i Disseny.

Durant la sessió, es va explicar el contingut del Pla aprovat inicialment i el període d’exposició pública durant el qual es poden presentar al·legacions. Van ser nombroses les preguntes i intervencions del públic, que van ser recollides a fi de tenir un recopilatori de les opinions exposades.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, va comentar que “al Vallès Oriental hem tingut històricament un intens debat  sobre les infraestructures i els serveis de mobilitat, segurament perquè la comarca és diversa i complexa i el debat sobre aquests temes que ens afecten no el podem defugir, l'hem d’abordar”, i va referir-se concretament a la B-40 o Ronda del Vallès, “una infraestructura que encara està a debat i on al Vallès Oriental no hi ha consens, però sí que ens toca iniciar el debat de l’oportunitat  -si s’ha de fer o no s’ha de fer-, si s’ha de fer, com s’ha de fer, quin traçat, i si s’ha de fer, que es tingui en compte el territori, que se’ns consulti i que no es faci des de Madrid, des d’un despatx i traçant una línia en un plànol, que és com s’està fent de moment i així ho hem reclamat des del Consell Comarcal i des de la Generalitat”.

El president va destacar també la necessitat que el PEMV prevegi o aprofundeixi en algunes actuacions necessàries per a la comarca, com són l’intercanviador de la R3-R8 (línia de Vic amb línia UAB), el tram de la línia orbital de Granollers-Mataró, millores de la xarxa viària existent, o la millora a l’entorn de la Roca Village.

Les aportacions del públic van ser nombroses i van girar entorn a aspectes com, entre d’altres, la Ronda del Vallès, millores en transport públic amb Mataró, el desdoblament de la línia R-3, transport públic Sabadell-Granollers, prioritats i calendari del PEMV, reducció d’emissions CO2 i objectius climàtics, connexions amb La Roca Village, xarxes pedalables i aparcaments segurs, distribució i transport de mercaderies, zones de baixes emissions, optimització dels horaris de transport públic i pla de comunicació, mobilitat i accessos en transport públic al voltant de les escoles, teletreball com alternativa als desplaçaments, connexions ferroviàries i trens llançadores, transport públic i xarxes pedalables al voltant de pobles petits, impacte logístic de l’e-commerce, desincentius al transport privat o incentius al vehicle elèctric.

La trobada d’ahir ha estat la tercera sessió de participació ciutadana que es fa al voltant del PEMV, -les altres dues es van fer a Granollers i Canovelles-. També es van fer sessions de treball amb ajuntaments a Terrassa, Caldes de Montbui i al Consell d’Alcaldies a Santa Maria de Palautordera.

El Consell Comarcal ha posat en valor la participació, el debat i el consens al voltant del PEMV i a banda de la sessió celebrada ahir, està previst que al proper Consell d’Alcaldies, que s’ha de celebrar l’11 de març, s’analitzi el Pla de manera conjunta.

El Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) es troba en període d’informació pública i es poden presentar al·legacions fins el 6 d’abril.

Darrera actualització: 09.09.2021 | 13:10