L’atur creix al Vallès Oriental al juliol, tot i que manté la tònica de descens interanual
L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat l’avanç de les dades d’atur del Vallès Oriental corresponent al mes de juliol de 2024.
Aquest mes de juliol l’atur s’ha incrementat, com ja va passar el juliol de 2023. Concretament, l’atur creix en 250 persones respecte el mes de juny passat, la qual cosa suposa que a la comarca hi ha 18.532 persones en situació d’atur.
L’augment supera l’1,3% en termes relatius i trenca amb la tònica registrada en mesos anteriors, però sí que dibuixa una tendència que s’ha repetit a la nostra comarca en mesos de juliol d’anys anteriors. Cal destacar que es manté el descens de l’atur respecte l’any passat, quan l’atur registrat se situava en 19.084 persones.
Aquest mes, el descens interanual de l’atur és de 552 persones, gairebé un 3% de descens respecte fa un any.
La taxa d’atur provisional se situa per sota del 10%, concretament al voltant del 9,7%.
Per municipis, en termes intermensuals l’atur disminueix a 10 municipis de la comarca. Destaca Granollers (on es redueix en 22 persones) i Sant Fost de Campsentelles (on redueix en 11 persones). A 29 municipis de la comarca creix l’atur, i destaca l’augment registrat als municipis més grans del Baix Vallès (per exemple, a Mollet del Vallès creix en 55 persones, a Montornès del Vallès en 33) o altres municipis com la Roca del Vallès (augment de 33 persones).
A Catalunya aquest mes de juliol, les persones aturades registrades a les oficines de Treball es situen en 327.283. Aquesta és la xifra més baixa en aquest mes des de 2008 (quan es van registrar 321.964 persones aturades), un fet que ha anat succeint mes a mes des de principis d'any. En comparació amb el juny, s'ha produït també un augment de l'atur del 0,7%, és a dir, 2.317 persones més. Aquest increment és similar al registrat durant els mesos de juliol dels darrers dos anys, que ha oscil·lat entre el 0,5% i l'1%.Per tant, la tònica comarcal segueix la del conjunt de Catalunya.
Les primeres dades apunten que el creixement de l’atur es vincula sobretot a la fi del període d’activitats extraescolars i activitats d’àmbit educatiu i de lleure; per tant, amb un augment de l’atur mensual en el sector dels serveis.
El servei de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, Justícia i Institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.