Lleuger descens de l’atur al Vallès Oriental el mes de març
L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat l’avanç de les dades d’atur del Vallès Oriental corresponents al mes de març de 2024.
A diferència del mes passat, les dades d’atur del mes de març experimenten un lleuger descens. En concret, s’ha registrat una disminució de 45 persones respecte el febrer -un descens intermensual lleuger, del 0,23%- la qual cosa situa la xifra de persones en situació d’atur a la comarca en en 19.507.
Respecte al març de 2023, l’atur s’ha reduït en 89 persones; això vol dir un descens relatiu de gairebé mig punt percentual (-0,45%). En termes globals, doncs, es manté la tendència a la baixa dels nivells d’atur respecte als períodes anteriors.
Des de fa uns mesos l’atur se situa per sota de les 20.000 persones registrades, xifra que s’havia assolit en anys anteriors. La taxa d’atur provisional es troba en el 9.82%.
A Catalunya, el mes de març finalitza amb 344.389 persones aturades registrades a les oficines de Treball, el valor més baix en aquest mes des de 2008 (quan va ser de 291.640).
Respecte del febrer, aquesta xifra suposa un descens del 0,6% (1.984 persones menys), un percentatge lleugerament més elevat que el registrat a la nostra comarca i que segueix una tendència habitual en un mes de març des de 2012. Es tracta d’una reducció més moderada que la de 2023, però més intensa que la de 2022.
Interanualment l’atur registrat es redueix un 1,1% a Catalunya, taxa que es modera lleument respecte del mes anterior. Així, globalment, les xifres de Catalunya són lleugerament més elevades que a la nostra comarca.
Si s’analitzen les dades des d’una perspectiva més històrica, es desprèn que, igual que passa a Catalunya, al Vallès Oriental l’atur registrat aquest mes de març també se situa en la xifra més baixa registrada en un mes de març en els darrers anys. En concret, cal remuntar-se a xifres de l’any 2008 per trobar valors més baixos a la xifra actual.
Per municipis, i respecte al mes passat, els augments de l’atur més elevats (en xifres absolutes) es detecten als municipis de les Franqueses del Vallès (+20 persones) i Santa Maria de Palautordera (+14 persones). En canvi, els descensos més significatius es poden trobar a municipis com la Llagosta (-20 persones), Bigues i Riells del Fai (-14 persones) o Sant Fost de Campsentelles (-12 persones).
El servei de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.