Una trentena de professionals participen en una sessió de treball sobre certificats professionals i acreditació de competències
El Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental va organitzar ahir una sessió formativa sobre els certificats professionals i l’acreditació de competències, a la qual hi van assistir una trentena de professionals de la comarca.
La proposta està vinculada al Pla de treball del Grup d’Orientació i Ocupació del Consell de la FP i l’Ocupació del Vallès Oriental, format per personal tècnic provinent d’àmbits diversos, com l’administració municipal i comarcal, entitats socials i econòmiques i representants de la comunitat educativa del territori.
L’objectiu de la trobada, adreçada especialment a docents de centres de formació d’adults, instituts i personal orientador, ha estat donar a conèixer els recursos formatius existents en l’àmbit dels certificats professionals i l’acreditació de competències, i fer-ne difusió per reforçar l’orientació professional de l’alumnat d’escoles d’adults .
A la sessió també s’ha fet una breu introducció sobre el marc genèric de la Llei de formació professional on els certificats professionals i l’acreditació de competències són peces clau per la formació professional de les persones.
A la trobada s’ha posat en valor un aspecte que la nova llei d’FP reforça, com és el fet que la formació, i més la professional, no és lineal, sinó acumulativa, que posa en valor la formació al llarg de la vida. En aquest sentit, els certificats professionals o l’acreditació de competències s’orienten a donar una validació acadèmica als anys d’experiència laboral i la trajectòria professional de les persones. Es tracta, per tant, d’una formació que suma coneixements, oberta i accessible a tothom a partir dels 16 anys i fins al final de la vida laborable.
A la jornada, diversos centres formatius de la comarca han explicat la seva pròpia experiència amb l’oferta de certificats professionals. Concretament, l’Escola Ginebró (Llinars del Vallès, APEC (Granollers) i l’Institut Manolo Hugué (Caldes de Montbui).
La reunió també ha servit per aclarir dubtes sobre passos a fer per convalidar els estudis professionals i itineraris acadèmics i, sobretot, per potenciar el treball en xarxa i la coneixença entre els diferents cossos tècnics i professionals de la comarca que duen a terme tasques d’orientació, formació i ocupació cap a les persones majors de 16 anys.
Aquesta acció contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.