Aprofundir en l’encaix entre formació, necessitats de les empreses i orientació professional, full de ruta del Consell de la FP per al 2024
La Biblioteca Ca l’Oliveres de Lliçà d’Amunt va acollir ahir a la tarda la celebració del primer Consell Plenari de la FP i l’Ocupació del Vallès Oriental d’aquesta legislatura, en una trobada en la qual es va aprovar el Pla de treball per a l’any 2024.
El Consell plenari va estar presidit pel conseller de Promoció Econòmica, Enric Gisbert, i el conseller d’Educació i regidor del municipi, Fran Sánchez, i va servir per conèixer els nous membres del Consell, fruit dels canvis derivats de les eleccions municipals del maig de 2023.
El nou Pla de treball aprovat ahir esdevé el full de ruta fruit del treball tècnic desenvolupat durant el primer any i mig des de la posada en marxa del Consell. Entre els seus objectius, destaca la millora del coneixement del territori per contribuir a l’ajust entre els continguts de les accions formatives, les necessitats del teixit productiu i l’entorn, tot vinculant-ho a les tasques d’orientació professional.
El Pla també preveu un sistema de treball en tres grups tècnics:
- Grup de treball 1.- Estratègia i planificació territorial de la FP [dual] a la comarca
- Grup de treball 2.- Transició escola-treball i abandonament
- Grup de treball 3.- Orientació i Ocupació
Entre els assistents es va posar en valor el treball previ de concertació i coordinació fet entre els agents socials per impulsar la concertació territorial en l’àmbit de les polítiques de desenvolupament, i es van marcar com a línies prioritàries de treball l’ocupació i la formació.
També es va insistir en la necessitat que el Consell de la FP del Vallès Oriental actuï com a ens de referència envers administracions superiors per consolidar el treball fet a nivell territorial.
Els assistents a la trobada -agents socials (sindicats i patronals), representants dels centres educatius, representants d’administracions locals i SOC- van donar el vistiplau al Pla, que prèviament havia estat validat per la Comissió Permanent del Consell de la FP, òrgan que té la responsabilitat d’aprovar el Pla, fer-ne les esmenes necessàries i elevar-lo a la Comissió Plenària qui, de forma definitiva, aprova el Pla de treball, el seu seguiment i contingut.
El conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Enric Gisbert, va recordar els antecedents que han conduit al treball que s’està fent en el Consell de la FP, com el treball compartit a través de la Taula Vallès Oriental Avança i el conjunt d’actuacions vinculades al Pla Estratègic del Vallès Oriental i, molt especialment, l’eix estratègic de la formació, clau per a l’ocupació, la inclusió i el desenvolupament.
El conseller va valorar l’existència del Consell de la FP creat “de forma conjunta i consensuada amb els agents econòmics i socials del territori i de la TVOA”, i va recordar la seva importància de cara a “concretar les polítiques orientades a la millora de la formació professional del territori i l’ocupabilitat de la seva ciutadania”.
Per la seva part, el conseller d’Educació, Fran Sánchez, va donar relleu al treball compartit que es fa a la comarca i tot el treball de futur que es farà en el marc del Consell de la FP com “un espai fonamental per continuar construint aquest teixit que integri els nostres joves i no tant joves en aquesta nova tessitura empresarial i industrial de la comarca”.
Sánchez va defensar que “la FP és un espai a potenciar als municipis perquè dona resposta a centenars d’alumnes que quan acaben els estudis secundaris troben en la FP una sortida possible”“, i va defensar que “la formació al llarg de la vida és un dels elements cabdals en els quals com a territori i comarca hi hem de treballar”.
El Consell Plenari va comptar també amb l’assistència de Fabian Mohedano, director de l’Agència FPCat, que va fer una intervenció al voltant del Mapa de la planificació de la formació professional en els propers anys i del Decret dels centres de formació professional integrada, un dels reptes de futur que hi ha en l’àmbit de la formació professional.
Segons va especificar, “els centres de formació integrada s’han de consolidar com a centres tractors del sistema de la formació professional del nostre país i és des del territori on cal avançar d’una forma més clara per compartir i coordinar estratègies i recursos per avançar cap a la nova reestructuració del sistema de la formació professional, oferint centres on es vetlli per la formació al llarg de la vida professional”.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic", 4 "Educació de qualitat" i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.