La Fira Guia’t 2024 consolida el nou model i rep prop de 1.900 participants
Ahir dijous va tancar les portes la XV edició de la Fira Guia’t, que s’ha celebrat els dies 19, 20 i 21 de març a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. La Fira és l’espai de referència al Vallès Oriental on es treballa l’orientació i acompanyament per afavorir la descoberta de vocacions i l’interès per la formació contínua i l’aprenentatge permanent.
Prop de 1.900 persones han visitat la Fira enguany entre alumnes, famílies i centres de formació. Concretament, 1.630 alumnes de 4rt d’ESO han recorregut la Fira amb el seu grup-classe, acompanyats de tutores i orientadors. I han estat 42 els centres que han visitat la Fira, dels quals 32 eren de secundària, a més de centres relacionats amb programes de formació i inserció (PFI), d’educació especial, de formació d’adults o entitats d’inserció laboral.
Aquesta darrera edició ha servit per consolidar el model de funcionament que es va posar en marxa l’edició passada, més centrat en la visualització de les ocupacions, amb un espai organitzat en 8 sectors que recullen les 26 famílies professionals que s’identifiquen tant a l’àmbit educatiu com al món professional.
L’objectiu d’aquest model és permetre la major interrelació entre els diferents actors que intervenen en un mateix sector (centres de formació, gremis, associacions, empreses, etc.), podent donar així una visió més completa del que suposa escollir un itinerari formatiu o un altre. Per al públic visitant aquest nou model de fira ha servit per conèixer millor els itineraris formatius presents a la Formació Professional i com aquests responen a les necessitats del món laboral.
Els 8 sectors professionals en els quals s’ha dividit l’espai expositiu han estat:
SECTOR 1 De la indústria del metall i la mobilitat
SECTOR 2 Dels serveis a les empreses
SECTOR 3 De la transformació digital
SECTOR 4 De la indústria química
SECTOR 5 Miscel·lània: Indústria Agroalimentària + Manufacturera + De la construcció i Obra civil + De l’energia i la sostenibilitat
SECTOR 6 De l’oci i el benestar
SECTOR 7 De la salut i l’atenció a les persones
SECTOR 8, on s’han mostrat els ensenyaments de règim especial que s’ofereixen a la comarca (ensenyament d’Art Dramàtic i ensenyament vinculats a les Arts Gràfiques i Disseny).
En total, 44 centres han participant com a expositors. També s’ha pogut comptar amb la presència d’entitats i centres que de forma transversal ofereixen formació o recursos a la població que vol millorar la seva ocupabilitat, com el Servei d’Ocupació de Catalunya, Serveis Territorials d’Ensenyament (Vallès Oriental-Maresme), l’Institut Obert de Catalunya (IOC), altres entitats com la Fundació Vallès Oriental, el centre Viver de Bell-lloch i el programa Ocell de Foc-La Dula. Els sindicats CCOO i UGT (IDFO) també han participat i estat presents en aquest espai.
Paral·lelament a la Fira s’han realitzat xerrades d’acollida als centres visitants, on es duien a terme taules rodones d’experiències de joves en primera persona, pensades per posar en valor els diferents itineraris formatius i vitals de les persones participants.
Un altre element clau a la Fira ha estat el paper del personal orientador que ha moderat les sessions d’acollida i les taules d’experiències i també a cadascun dels 8 sectors representants a la Fira. La funció d’aquestes orientadores ha estat reforçar l’acompanyament especialitzat i personalitzat al públic visitant, amb la voluntat d’orientar i resoldre dubtes de forma individualitzada.
Es tracta de professionals dels diferents municipis, vinculats a les àrees de joventut, educació i promoció econòmica, que treballen en xarxa per poder dur a terme aquesta tasca d’assessorament i acompanyament a les persones joves, que s’allarga més enllà de la Fira Guia’t i que es desenvolupa al llarg de tot l’any.
Aquesta orientació personalitzada es pot demanar encara fins a finals de març a través d’aquest ENLLAÇ. A partir del mes d’abril i durant tot l’any, les persones interessades s’han de dirigir al seu ajuntament.
Així, 89 famílies van visitar la Fira acompanyades dels seus fills i filles. D’aquestes, més d’una trentena van participar a la xerrada presencial “Ja acabem l'ESO...i ara què? Itineraris formatius a l'àmbit de la formació professional” que es va dur a terme la tarda del dimecres a la Sala d’Actes de la Biblioteca Roca Umbert. I altres 38 es van connectar a la mateixa xerrada que es va fer en format virtual el dimarts.
Pel que fa a la participació de les empreses i els agents econòmics i socials, destaca que 62 professionals van seguir la xerrada que es va fer dimecres sobre “El mon laboral avui: La importància de la formació professional”. Aquesta xerrada es va organitzar amb el suport tècnic de Granollers Mercat i va comptar amb la participació d’empreses, entitats i agents socials (CCOO i UGT) de la comarca. En la seva organització es va comptar amb la implicació i suport de PIMEC, UEI i la Cambra de Comerç del Vallès Oriental.
La Fira Guia’t és fruit del treball del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental, està coorganitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Granollers i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General de Joventut.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat”, 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 16 “Pau, justicia i institucions sòlides”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.