Més de 20 professionals assisteixen a la segona jornada del programa TTT
- El control de qualitat, imprescindible per a l’excel·lència en la producció alimentària
Prop de vint persones van participar ahir dimecres la segona de les jornades organitzades pel Projecte TTT (Treball, Talent i Tecnologia), dins el marc de les solucions 4.0 per a les empreses del sector de l’alimentació, que impulsa el Consell Comarcal i Granollers Mercat, amb 16 ajuntaments de la comarca i les patronals i sindicats presents a la Taula Vallès Oriental Avança.
Aquest cop es va presentar el control de qualitat 4.0 com el procés per aconseguir l’excel·lència en la producció alimentària de les empreses.
La transformació digital continua sent un repte per a les empreses del sector de l’alimentació. Aquest repte es magnifica quan el consumidor cada vegada és més exigent i no li serveix qualsevol producte, sinó que vol el millor. És aquí quan apareix el control de qualitat i la importància de digitalitzar aquest procés per evitar possibles errors humans, reduir costos o per una traçabilitat adequada.
A l’edifici de Can Muntanyola (Granollers), es van presentar casos reals d’ús de software de control de qualitat i la tecnologia de la visió artificial aplicada al sector alimentari. Durant l’acte, es van poder detectar problemes comuns entre les empreses assistents, i es van plantejar solucions aplicables en la millora dels processos de qualitat.
La primera de les ponències va anar a càrrec de Pol Barceló, Technical sales de TAI Smart Factory. El ponent va explicar el software que implementen a les empreses per optimitzar el control de qualitat personalitzant cada cas. El valor afegit respecte a altres softwares és la connectivitat, que permet sincronitzar totes les màquines del procés productiu. L’objectiu del control de qualitat és estandarditzar el producte i tenir la garantia que un aliment que no passa aquest control no arribi al client final.
Seguidament, i després d’un petit break, va parlar el David Domínguez, Key Account Manager de NEVITEC (grup Bcnvision). La ponència va anar dirigida a conèixer una eina de visió artificial, amb tecnologia NIR pel control de producte, l’envasat i el control logístic. L’eina en qüestió és una càmera d’última generació que permet detectar qualsevol irregularitat dels productes de la cadena de producció, per exemple, detectar cossos estranys en el producte, control del volum, contaminació creuada de productes, etc. Una solució que atemoreix inicialment a les empreses, però que amb el temps veuen l’estalvi de temps i de costos que això suposa.
Finalment, des del Projecte TTT es va fer èmfasi en el servei d’assessorament i acompanyament a totes les empreses que participen en les jornades. Les empreses participants podran tenir accés a formació, subvencions i tota mena d’informació sobre el sector de l’alimentació.
Treball, talent i Tecnologia en la cadena de valor de l’alimentació del Vallès Oriental és un programa impulsat pel Consell Comarcal i els ajuntaments de Bigues i Riells, Canovelles, Figaró-Montmany, les Franqueses del Vallès, la Garriga, Granollers, Lliça de Vall, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès, està coordinat pel Consell Comarcal i Granollers Mercat i està finançat per la Diputació de Barcelona. El projecte compta amb el suport de les organitzacions empresarials i sindicals que formen part de la Taula Vallès Oriental Avança (Pimec, UEI, CCOO, UGT).
L’objectiu del projecte és acompanyar la transformació digital de les empreses i la formació de les persones en les tecnologies digitals necessàries per implementar processos de millora en el teixit empresarial de la cadena de valor de negocis de l’alimentació.