FAQS


PREGUNTES FREQÜENTS BO JOVE


1. A qui va dirigit?

A persones joves titulars d’un habitatge o habitació en règim de lloguer o de cessió d’ús que constitueixi el seu domicili habitual i permanent al territori de Catalunya que en el moment de fer la sol·licitud tinguin de 18 a 35 anys inclosos, i compleixin el requisits de la convocatòria.

2. He de pagar alguna taxa per fer el tràmit?

No hi ha taxes associades a aquest tràmit.

3. No tinc la nacionalitat espanyola. El puc demanar?

La condició és tenir la residència legal a Catalunya i que l'habitatge o habitació, arrendada o cedida constitueixi la residència habitual i permanent de la persona arrendatària o cessionària durant tot el període pel qual es concedeixi l’ajuda.

4. Si convisc amb altra gent jove al pis, qui ho pot sol·licitar?

Poden ser beneficiàries d’aquesta subvenció totes les persones convivents titulars del contracte que compleixin els requisits de la convocatòria.

5. Quins ingressos he d’acreditar?

En el còmput per a la determinació del límit d’ingressos màxim s’inclouen els imports de les pensions i/o ingressos exempts de tributació que pugui percebre la persona sol·licitant o algun membre de la unitat de convivència.

Per determinar la quantia dels ingressos per a l’obtenció de la subvenció, es partirà dels imports de la base imposable general i de l’estalvi, d’acord amb el que estableixen els articles 48 i 49, respectivament, de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, corresponent a la declaració o les declaracions presentades per la persona sol·licitant i, si és el cas, per cadascun dels membres de la unitat de convivència, relativa a l’exercici 2023.

Es valoren els ingressos de les persones que treballen per compte propi o d’altri, el personal d’investigació en formació i les persones perceptores d’una prestació social pública de caràcter periòdic, contributiu o assistencial.

Si els ingressos de la persona sol·licitant provenen d’activitats empresarials, professionals o artístiques, l’acreditació de la renda es referirà al rendiment net de l’activitat econòmica calculat amb caràcter previ a l’aplicació de les reduccions que preveu l’article 32 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’impost sobre la renda de les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni, del darrer exercici fiscal vençut en el moment de presentar la sol·licitud.

Si la persona sol·licitant del Bo Lloguer Jove disposa de més d'una font d'ingressos, les rendes computables seran la suma de les rendes derivades d'aquestes fonts

Excepcionalment, es tindran en compte els ingressos del 2024 de l’interessat i, si és el cas, de la unitat de convivència, que constin al corresponent certificat d’imputacions subministrat per l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) i/o el certificat d’ingressos i retencions de l’empresa/s o el corresponent de les pensions o ajuts exempts de tributació de l’exercici 2024 i una declaració responsable en què constin tots els ingressos percebuts aquell exercici.

Excepcionalment, s’admetran els ingressos del 2025 de l’interessat i, en el seu cas, de la unitat de convivència que constin a la declaració responsable i el contracte de treball i totes les nòmines rebudes fins a la presentació de la sol·licitud.

6. Hi ha un màxim d’ingressos?

S’ha de disposar d’una font regular d’ingressos que reporti unes rendes anuals, inclosos els de les persones que tinguin el domicili habitual i permanent a l'habitatge, constin o no com a titulars del contracte d'arrendament o cessió , iguals o inferiors a 25.200 € en 2023, 2024 i 2025 (el mateix topall pels tres anys)

En el supòsit de lloguer o cessió d’ús d'habitació no s'inclourà la renda de les persones que tinguin el domicili habitual i permanent a l'habitatge, només es consideraran les de la persona física arrendatària.

En el cas que en un mateix habitatge conviuen dues o més persones joves titulars del contracte d’arrendament o cessió, que sol·licitin de forma individualitzada aquesta subvenció, en podran ser beneficiàries si els seus ingressos individuals són iguals o inferiors a 25.200 €

7. Com es calculen els ingressos per accedir al Bo Jove?

Per determinar la quantia dels ingressos per a l'obtenció de la subvenció, es partirà dels imports de la base imposable general i de l'estalvi, d'acord amb el que estableixen els articles 48 i 49, respectivament, de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques, corresponent a la declaració les declaracions presentades per la persona sol·licitant i, si és el cas, per cadascun dels membres de la unitat de convivència, relativa a l'exercici 2023.

Aquests imports corresponen a la suma de les caselles base imposable general (435) + base d’estalvi (460) menys la 420 de la declaració de l'any 2023.

Excepcionalment, amb ingressos del 2024 de l’interessat i, si és el cas, de la unitat de convivència, que constin al corresponent certificat d’imputacions subministrat per l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) i/o el certificat d’ingressos i retencions de l’empresa/s o el corresponent de les pensions o ajuts exempts de tributació de l’exercici 2024.

Excepcionalment, amb ingressos del 2025 de l’interessat i, en el seu cas, de la unitat de convivència que constin a la declaració responsable i les nòmines aportades

8. Què vol dir una “Font regular d’ingressos”?

Es considera ingressos de les persones sempre que es pugui acreditar una vida laboral de tres mesos d’antiguitat, en els sis mesos anteriors a presentar la sol·licitud o una durada prevista d’almenys 6 mesos des del dia de la sol·licitud.

9. He de figurar al contracte de lloguer o cessió i estar empadronat?

Si, en el moment de presentar la sol·licitud, s’ha de ser titular del contracte d’arrendament de l’habitatge o habitació o, en qualitat de cessionari del contracte de cessió de l’habitatge o habitació. Cal també tenir la residència legal a Catalunya i que l’habitatge o habitació arrendada o cedida constitueixi la residència habitual i permanent de la persona arrendatària o cessionària durant tot el període pel qual es concedeix l’ajut, i estar-hi empadronat.

10. El pis on visc és d’un familiar. Puc demanar l’ajut?

No poden ser beneficiaris de la subvenció, la persona sol·licitant o qualsevol altre persona que tinguin el domicili habitual i permanent a l’habitatge arrendat o cedit que tingui parentiu per vincle de matrimoni, o qualsevol altra relació anàloga, per consanguinitat, adopció o afinitat fins a segon grau, amb els arrendadors o cedent de l’habitatge.

11. Puc demanar l’ajut si visc en un pis gestionat o administrat per l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya?

Aquesta subvenció no és compatible pels arrendataris o cessionaris d’habitatges que gestiona o administra l’Agència, directament o a través d’altres administracions públiques o entitats sense ànim de lucre.

12. Com i on la puc presentar?

Preferentment, electrònicament a través de la web de tràmits de la Generalitat de Catalunya. En cas de no disposar de mitjans electrònics, presencialment a les oficines locals d’habitatge o a les borses que formen part de la xarxa de mediació per al lloguer social, a la seu de l’entitat titular o administradora de l’habitatge en els casos d'habitatges gestionats per administracions i empreses públiques.

13. Quins són els terminis per presentar les sol·licituds?

S’inicia el dia 19 de maig a les 9:00 hores i finalitzarà el dia 23 de maig a les 14:00 hores.

14. Què vol dir concurrència no competitiva?

Les sol·licituds es tramiten i resolen per ordre de presentació al registre, sempre que la sol·licitud i la documentació estiguin completes i fins a l’esgotament del finançament disponible.

15. Quina documentació he d’aportar?

La documentació necessària per acreditar els requisits que es demanen a la convocatòria, llevat dels casos en què l’Administració pugui fer la consulta (marcats amb (*), és:
▪ Documents Identitat:
− (*) Document nacional d’identitat vigent (DNI)
− Ciutadans de la Unió Europea: Certificat de registre de ciutadans de la UE vigent.
− (*) Estrangers no comunitaris: NIE i targeta d’identitat d’estranger (TIE)
▪ (*) Certificat de convivència
▪ Justificant ingressos de la persona sol·licitant i cadascun dels membres de la unitat de convivència en edat laboral, segons els casos i les excepcions indicades a les bases de la convocatòria, caldrà acreditar-los aportant la Declaració de l'impost de la renda de les persones físiques (IRPF) (2023) (*), Certificat d’imputacions de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (2023) (*)

Si has començat a treballar exercici 2024: Certificat d’ingressos i retencions o IRPF l’Agència Estatal de l’Administració Tributaria (2024) o bé contracte de treball amb certificats d’empresa fins a la data de presentació de la sol·licitud + declaració responsable.

Si has començat a treballar exercici 2025: nòmines i/o contracte treballa + declaració responsable
▪ (*) Informe de vida laboral emès per la TGSS relatiu a la persona sol·licitant i totes les persones en edat laboral que formes part de la unitat de convivència.
▪ El contracte de lloguer o el contracte de cessió d’ús de l’habitatge o habitació a nom de la persona sol·licitant.
▪ Tots els rebuts de lloguer o del preu de la cessió corresponents a l’any 2025, pagats fins a la data de presentació de la sol·licitud.
▪ Full de transferència bancària normalitzat, o document equivalent, a nom de la persona sol·licitant, del compte on s’ha d’ingressar la subvenció.

16. Quin és l’import màxim del lloguer o preu de cessió?

L’import màxim de lloguer o renda mensual per a l’habitatge o l’import màxim del preu de cessió d’ús no pot ser superior als imports següents:
Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 900 euros.
Resta de la demarcació de Barcelona: 650 euros.
Demarcació de Girona: 750 euros.
Demarcació de Lleida: 600 euros
Demarcació de Tarragona: 700 euros.
Les Terres de l’Ebre, 600 euros
En els supòsit d’habitació no pot ser superior als imports següents:
Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 450 euros.
Resta de la demarcació de Barcelona: 350 euros.
Demarcació de Girona: 400 euros.
Demarcació de Tarragona: 350 euros.
Demarcació de Lleida: 300 euros.
Les Terres de l'Ebre: 300 euros.

17. Quin és l’import de la subvenció?

La quantia de la subvenció es de 250 € amb el límit de l’import mensual de la renda o del preu de cessió. Si hi ha més d’un beneficiari en un mateix habitatge la suma de les subvencions concedides no podrà superar l’import mensual de lloguer o del preu de cessió. En aquest cas en minorarà en la proporció corresponent.

18. Quins conceptes es tenen en compte de l’import de lloguer?

Es tindrà en compte l’import del rebut de lloguer o preu de cessió corresponent al mes anterior a la presentació de la sol·licitud. s’inclou en aquest import el de la renda i els seus endarreriments, i els imports corresponents a la repercussió de les obres de millora, de l’impost sobre béns immobles (IBI) i de la taxa pel servei de recollida d’escombraries.
En aquesta renda o preu no s’hi inclou l’import que pugui correspondre a annexos com ara places de garatge, trasters o similars.

19. Quant de temps cobraré?

La subvenció s'atorga per un termini màxim de 2 anys. Per contractes anteriors a l’1 de gener de 2025, l’import de la subvenció serà per les mensualitats de gener de 2025 a desembre de 2026. Per a contractes signats entre l’1 de gener de 2025 i la data que finalitzi el termini de presentar sol·licituds, la subvenció serà per les mensualitats incloses entre el mes posterior a la data de vigència del contracte i aquell en que finalitzi el termini de dos anys pel qual s’ha concedit la subvenció, computat des d’aquella data.

20. En el moment de presentar la sol·licitud tinc 35 anys. Cobraré l’ajut els 2 anys?

Sí, el requisit és tenir fins a 35 anys, inclosos, en el moment de sol·licitar l’ajut.

21. Què passa si canvia la meva situació econòmica i/o de convivència?

És obligació de les persones beneficiàries mantenir els requisits durant tot el termini de concessió de la subvenció. Es obligació comunicar, en el termini màxim de 15 dies, qualsevol fet sobrevingut que pugui donar lloc a la modificació de les condicions que van determinar la quantia de la subvenció concedida.

22. Aquest ajut és compatible amb d’altres que ja cobro o que he demanat?

Aquestes subvencions són incompatibles amb el cobrament d’altres ajuts que provinguin de qualsevol Administració pública o d’entitats públiques o privades per a les mateixes mensualitats del mateix any i que tinguin la mateixa finalitat.

23. Quant trigarà la resposta?

El termini màxim per resoldre i notificar és de sis mesos, un cop transcorregut aquest termini, si no s’ha dictat ni notificat cap resolució expressa, s’entén desestimada per silenci administratiu.

24. Com adjuntar rebuts de lloguer si som varis convivents i sol·licitants però sols un paga la totalitat del lloguer o cessió al propietari o administrador de finques, i la resta li paguem al nostre company?

S’haurà d’aportar els rebuts justificatius de pagament del lloguer mensual sempre que aquests estiguin a nom de una de les persones titulars del contracte, juntament si escau, d’un escrit explicatiu de perquè està el rebut a nom d’una altra persona diferent a la sol·licitant de la subvenció

25. Puc demanar la subvenció si encara no tinc l’habitatge ni el contracte?

Si pot trobar-se en condicions de subscriure el contracte d’arrendament de l’habitatge o habitació. Caldrà formalitzar el contracte corresponent en el termini màxim de dos mesos des de la notificació de la resolució de la concessió de la subvenció.

26. En aquests casos, quina documentació he d’aportar al moment de fer la sol·licitud telemàtica o presencial?

A la sol·licitud s’ha de posar les dades del domicili actual.

Com a contracte de lloguer s’haurà d’adjuntar un document amb un escrit explicatiu i signat amb el màxim d’informació de les previsions del futur lloguer: població, quantes persones viuran.

Com a rebuts del lloguer s’haurà d’adjuntar el document amb el mateix escrit però amb un altre nom.

En aquets casos l’administració , oportunament, farà una Resolució condicionada a que ho presenti tot: es disposaran 2 mesos per presentar el contacte i 3 mesos pel volant o certificat d’empadronament. Una vegada presentat tot això es farà la Resolució definitiva, si s’escau

27. Advertiment important per a totes les sol·licituds presentades

Com el procediment de concessió de la subvenció que regulen les bases del Bo Lloguer Jove és el de concurrència no competitiva, les sol·licituds es tramiten i resolen per ordre de presentació al registre, sempre que la sol·licitud i la documentació estiguin completes i fins a l'esgotament del finançament disponible.

28. Si em deneguen l’ajut, puc presentar un recurs?

Contra les resolucions de concessió o denegació, es pot presentar recurs potestatiu de reposició en el termini d’un mes a comptar de l’endemà de la seva notificació.

Darrera actualització: 16.05.2025 | 13:30

Documents

Darrera actualització: 16.05.2025 | 13:30