Descobreix el Servei de Salut Pública del Consell

Divendres, 25 de gener de 2019 a les 00:00

Un dels serveis que ofereix el Consell Comarcal és l’assistència tècnica i assessorament en matèria de salut als ajuntaments. És aquest Servei de Salut Pública el que dóna suport als governs municipals per tal de mantenir la salubritat de les piscines públiques, els establiments de tatuatges o el menjar dels restaurants, entre d’altres.

El  Servei de Salut Pública del Consell Comarcal assessora i assisteix en sis àmbits de risc per a la salut dels vallesans, de manera coordinada amb la Diputació de Barcelona i els municipis de comarca. Aquests àmbits són:

    

A més a més, també es realitzen campanyes i cursos, així com altres accions.

 

Pel que fa a la seguretat alimentària, es vetlla per promoure les mesures correctes d’higiene i aplicar els protocols elaborats pel Consell i les guies que la Generalitat facilita a cada sector.

En aquest sentit, es manté un control establiments d’alimentació i restauració de tot tipus. S’inspeccionen tant mercats municipals, ambulants com bars i restaurants o establiments minoristes de l’alimentació com botigues de queviures, supermercats, carnisseries, fruiteries, peixateries... També es fan inspeccions en menjadors escolars i assessorament en possibles activitats de reaprofitament del menjar que sobra.

 

La dispersió de bacteris present de forma natural en llacs, rius i estanys pot ser un focus de risc per a la salut pública. Aquest tipus de bacteris, com la legionel·la, pot passar des del medi natural a diversos tipus d’instal·lacions que requereixen aigua per al seu funcionament (dutxes, regs per aspersió, indústries amb torres de refrigeració o condensadors evaporatius...). A més, si aquests equips emeten aerosols, la legionel·la pot dispersar-se a l'aire i la podem respirar sense adonar-nos-en.

Per això des del Servei de Salut Pública es dóna suport tècnic als ajuntaments per mantenir un cens de torres de refrigeració i condensadors evaporatius, en consonància amb l'ASPCAT, que permet aplicar mesures higièniques per al control i la prevenció de la legionel·la.

 

Les pràctiques estètiques de decoració del cos com el tatuatge, la micropigmentació o el pírcing trenquen la barrera de protecció natural composta per la pell i les mucoses, i això comporta riscos per a la salut si no es fan en òptimes condicions de seguretat i higiene, per això és molt important que es compleixi la normativa i les guies del sector.

Des del Servei de Salut del Consell es dóna suport a les administracions locals per mantenir actualitzat un cens dels establiments on es fan aquestes intervencions, així com control i vigilància dels centres i establiments per comprovar que es compleixin els requisits higiènic-sanitaris.

 

Un altre focus de risc per a la nostra salut és el consum d'aigua en mal estat. Per tal d’assegurar que l’aigua subministrada a través de la xarxa de distribució en els municipis sigui apta pel consum, el Consell Comarcal disposa d’un programa de control sanitari municipal de la qualitat de l’aigua en aixeta. A més, des del Consell es dóna suport a la vigilància de les fonts naturals.

 

Des d’aquest Servei també es manté un control de la Insalubritat en habitatges segons competències municipals en consonància amb l'Oficina Comarcal de l'Habitatge.

 

El Servei de Salut dóna suport i manté un control de salubritat de les instal·lacions municipals com piscines públiques. En aquest sentit, per garantir que les condicions de les piscines d'ús públic no tinguin un efecte negatiu sobre la salut dels usuaris, cal vetllar per mantenir unes correctes condicions higièniques i sanitàries de les instal·lacions i de la qualitat de l’aigua.

 

Des d'aquest Servei Comarcal s’ha donat assistència als ajuntaments per impulsar diverses campanyes informatives de prevenció i bones pràctiques, així com cursos i jornades. Algunes de les més destacades han estat sobre la prevenció de la Grip Aviar en granges, l'enterovirus en infants o la Triquina detectada en animals de caça.

També s'ha facilitat informació als ajuntaments per dur a terme campanyes informatives de salvament i socorrisme aquàtic, arran dels darrers canvis normativa. D'altra banda, s'ha gestionat, conjuntament amb la Diputació, l'organització d'un curs per a manipuladors d'aliments en xinès, per garantir una correcta higiene en establiments d'aliments preparats. Són campanyes informatives dins del marc de la salut pública i adreçades als ajuntaments.

 

Més enllà de les principals branques d'actuació d'aquest Servei, també s'han impulsat iniciatives en motiu de necessitats detectades o demandes concretes com l'assistència en salubritat i salut alimentària en cases de colònies, la participació en Jornades tècniques de drogodependència i salut comunitària o l'adquisició i elaboració de materials i protocols interns.

inici

Darrera actualització: 31.01.2019 | 14:03