17M: Dia internacional contra la LGBTIfòbia

Dimecres, 14 de maig de 2025

El 17 de maig de l’any 1990, l’Assemblea General de l’OMS va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties psiquiàtriques. Aquesta data va esdevenir clau en la reivindicació dels drets de les persones LGBTI+.

Des de llavors, el camí recorregut ha estat llarg i difícil. L’assoliment de drets com la despatologització de la transsexualitat o la prohibició de les teràpies de conversió, són fites recents que han arribat al nostre país gràcies a la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI.

Cap persona hauria de ser discriminada per la seva orientació sexual ni per la seva identitat o expressió de gènere.

Malauradament, aquesta discriminació encara persisteix. Ens trobem en un moment sociopolític complex, a escala mundial, en què l’onada reaccionària contra els drets de les persones LGBTI+ és creixent. Governants i formacions d’extrema dreta amenacen de fer retrocedir drets adquirits, ignorant la defensa dels drets humans de les persones LGBTI+.

Des del Consell Comarcal ens sumem al Manifest Institucional aprovat per la Diputació de Barcelona, i al Manifest en motiu del 17 de maig “Per una Catalunya unida contra la LGBTI-fòbia” de la Generalitat de Catalunya. Continuem reivindicant i defensant els drets de les persones LGBTI+, en compliment de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Davant qualsevol situació de discriminació i amb l’objectiu clar de garantir els drets de les persones LGBTI+, el Servei d’Atenció Integral (SAI LGBTI+) del Consell Comarcal treballem per sensibilitzar la població, prevenir i erradicar l’odi LGBTI+, i també per acompanyar i atendre totes les persones que plantegin qüestions relatives a la identitat de gènere, l’expressió de gènere, l’orientació sexoafectiva, l’orientació romanticoafectiva, les variacions intersexes i les diverses maneres de relacionar-se. És un servei gratuït que forma part de la Xarxa SAI LGBTI de Catalunya.

Aquest 17 de maig volem donar veu als municipis de la nostra comarca que organitzen actes per commemorar aquesta data i us animem a reivindicar i compartir.

En el següent mapa es troben les diferents programacions, clicant a les icones dels municipis: 

 

 

   
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 5 "Igualtat de gènere", 10 “Reducció de les desigualtats” i 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 14.05.2025 | 09:30