En arribar als municipis, les persones que es dirigeixin als ens locals seran ateses per les tècniques de Polítiques Migratòries, per les tècniques del Servei de Primera Acollida i/o per les tècniques referents dels ajuntaments o el Consell Comarcal.
S’ha de conèixer la seva situació, si tenen referents al territori i, en cas afirmatiu, si els poden acollir i fins quan poden comptar amb aquest allotjament.
Totes les persones que arribin als municipis procedents d’Ucraïna és necessari que siguin registrades a a través del qüestionari habilitat per la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, tant si es detecten necessitats concretes com si no:
En cas que hi hagi entitats que portin persones provinents d’Ucraïna és important que també informin mitjançant el qüestionari:
Telèfon d’Informació General en atenció en ucraïnès habilitat per la Generalitat de Catalunya
900500912
Telèfon d’Informació per a les persones desplaçades d’Ucraïna:
910474444
Les persones d’origen ucraïnès tenen també com a referència el consulat d’Ucraïna a Catalunya:
gc_esb@mfa.gov.ua
934028956
Carrer de Numància, 185, Barcelona
L’ambaixada d’Ucraïna està situada a Madrid:
emb_es@mfa.gov.ua
917489360
Ronda de Abudilla, 52 Madrid
La Creu Roja és l’entitat que gestiona a Catalunya la cobertura de necessitats bàsiques del Pla estatal, el que es coneix com a fase 0. La fase 0 és cobrir les necessitats bàsiques en situació d’emergència (habitatge i aliments).
El Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones ha publicat un Pla d’Acollida per a persones desplaçades procedents d’Ucraïna (15 de març de 2022). Així mateix, ha editat una guia d’Informació per a desplaçats ucraïnesos a Espanya.
Formulari habilitat per Creu Roja per a persones que busquen familiars a Ucraïna:
Informació estadística sobre ucraïnesos/ses a Catalunya