El Consell Comarcal inicia uns espais de reflexió per avançar de forma conjunta cap als objectius de desenvolupament sostenible

Divendres, 25 de novembre de 2022
  • La primera jornada se celebra el dia 1 de desembre i tractarà sobre la transició energètica i les desigualtats socials.

El Consell Comarcal inicia el mes que ve una sèrie de jornades per reflexionar de manera conjunta sobre aspectes globals que estan impactant en la població i la forma d’avançar cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), treballant per un planeta més sostenible i igualitari. 

“Al Vallès Oriental, reflexions de futur” parteix de la idea que la pandèmia Covid19, la guerra d’Ucraïna, la inflació o el canvi climàtic, són fets i situacions que, d'una manera o altra, directa o indirectament, afecten i afectaran tota la població a una escala global. Aquests fets plantegen un escenari incert, insòlit i desequilibrat, un escenari de crisi irreversible a hores d’ara. I és per això que convé estar preparats pel que arriba i ser capaços de mitigar els efectes d’aquesta crisi, sobretot no deixant de banda les persones i els col·lectius sobre els que més impacten aquestes situacions. 

Alhora, l’emergència actual pot presentar-se com una bona oportunitat per canviar la nostra vida i la del planeta tal i com la coneixem fins ara. I un planeta més sostenible requereix d’un sistema econòmic i productiu diferent a l’existent i això implicaria l’abandonament de l’ús de les energies basades en els recursos no renovables. Si a la vegada volem una societat més igualitària, hem d’aconseguir que els col·lectius de persones més vulnerables no quedin fora del sistema i pensar en quins canvis fer per reduir les desigualtats creixents. 

Des del Consell Comarcal es valora que com administració pública s’ha d’aconseguir aquest doble objectiu davant de la crisi econòmica i social en la que ens trobem immersos. I la generació d’aquests debats són una manera de posar-los sobre la taula.

Amb el títol “Al Vallès Oriental, reflexions de futur: Transició energètica i desigualtats socials”, l’1 de desembre, el Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès acull la primera de les jornades, que busquen trobar solucions compartides a reptes futurs.

Programa:

9:30h Acreditacions i acollida

10:00h Benvinguda per part de l'Ajuntament de Mollet del Vallès i el Consell Comarcal del Vallès Oriental

10:15h Transició energètica en l'actual situació de crisi: reptes i estratègies per a la indústria i la societat. Jordi Solé i Ollé, professor de la Universitat de Barcelona i investigador associat al CREAF

11:00h Pausa-Cafè

11:30h Diàlegs paral·lels:

Transició energètica a la industria i participació del món local

  • Com podem fer la transició energètica als Polígons d'Activitat Econòmica (PAE)?
  • Jaume Castellà, soci treballador d'EPI energia per la Igualtat i membre d'eplural
  • Proenergia Osona. Compra conjunta d’energia i instal·lacions d’autoconsum
  • Olga Cabezas, tècnica d'empresa a Creacció
  • Serveis a la indústria en el vector energètic.
  • Marc Vives, tècnic de promoció econòmica a Granollers Mercat
  • Suport de Diputació de Barcelona als autoconsums compartits i comunitats energètiques als polígons.
  • Carme Melción, tècnica de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat a Diputació de Barcelona

Treball i desigualtats socials

  • La formació i l'orientació com a eines d'acompanyament professional per a persones en risc d'exclusió social.
  • Sònia Moragrega, directora corporativa de la Fundació Intermèdia
  • El treball de l'empresa d'inserció. Dificultats i oportunitats del mercat de treball actual per als col·lectius més vulnerables.
  • Paula Veciana, directora de Serveis Corporatius, Estratègia i Innovació de Fundació Formació i Treball
  • La perspectiva de gènere en la desigualtat. El treball d'acompanyament i empoderament a dones en situació de vulnerabilitat.
  • Esther García, cap d'Àrea d'Empoderament Econòmic Fundació SURT

13:30h Sumem els diàlegs: conclusions i torn de preguntes

14:00h Tancament de la jornada

Darrera actualització: 25.11.2022 | 11:53