El Consell d’Alcaldies i representants del Govern es reuneixen per comentar la situació de la pandèmia amb una crida a la responsabilitat

Dimecres, 28 d’octubre de 2020
  • S’adverteix que arriben mesures dures, necessàries per baixar la transmissió comunitària.

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha reunit aquesta tarda de manera extraordinària i urgent per tractar sobre l’evolució epidemiològica a la comarca.

La trobada ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, el director de Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada i la sots-directora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imam Solé, que han traslladat que demà hi haurà PROCICAT tècnic extraordinari on es prendran les mesures addicionals a les que hi ha en vigor per reduir la incidència i la transmissió comunitària.

S’ha insistit en què la transmissió comunitària és molt elevada i que cal reduir la interacció i social i la mobilitat, i assegurar els aïllaments i quarantenes quan calgui, per assegurar que l’activitat ordinària als hospitals no es vegi afectada i poder garantir l’atenció sanitària no covid a tothom.

S’ha traslladat als alcaldes i alcaldesses les dades comparades de la setmana actual respecte la passada de la zona metropolitana Nord, que justifiquen l’aplicació de noves mesures, ja que, pel que fa al risc de rebrot, s’ha incrementat un 30% i la taxa de confirmats amb PCR pràcticament s’ha doblat. Pel que fa al Vallès Oriental, el risc de rebrot (995) està per sobre de la mitjana catalana, la taxa reproducció d’1,4, i una taxa de malalts confirmats de prop de 500 casos per setmana..

S’ha comentat que tot i incrementar les proves PCR i els test antígens (la darrera setmana s’han fet a la comarca 15.000 PCR i 940 test antigens), la transmissió comunitària és molt elevada i cal tallar-la. Respecte a les dades assistencials, s’han incrementat tant el nombre d’ingressos hospitalaris com els ingressos a UCI. Al Vallès Oriental, el percentatge de pacients Covid ingressats supera el 40% sobre el total de capacitat dels hospitals. A l’hospital de Mollet hi ha  68 ingressats i 4 en UCI,  a Sant Celoni 11 pacients ingressats i a Granollers 60 ingressats, 3 en hospitalització domiciliària i 22 a la UCI.

 S’ha anunciat que s’incrementa l’atenció nocturna als caps amb la reobertura del CUAP  (Centre d’Urgències d’atenció primària) de Granollers i la ampliació a horari nocturn del CAP de la Florida, a Santa Perpètua, per donar cobertura al Baix Vallès. S’ha comentat també que la maternitat de la zona de Mollet es trasllada temporalment a l’hospital de Granollers.

 A la roda de premsa posterior, des de la delegació del Govern s’ha insistit en què estem en una situació crítica amb una tensió elevada al sistema de salut. “Malgrat hem pres mesures dràstiques i contundents en moments preliminars veiem que creixem més lent, però continuem creixent; l’esforç que fem fa que hi hagi un efecte sobre la transmissió però ens cal  que l’efecte sigui més intens i ens cal prendre més mesures”, ha dit el delegat el Govern, Juli Fernández.

El vicepresident del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha insistit en què “estem en un moment crític i seran setmanes difícils, però és responsabilitat de tots i totes complir aquestes mesures”. "Demanem des dels ajuntaments civisme i prudència. Demanem consciència pensant en aquells que ho estan passant malament com els paradistes dels mercats o la restauració”, ha afegit.

Darrera actualització: 13.09.2021 | 12:33