El president i el vicepresident del Consell Comarcal demanen a la consellera de la Presidència un finançament just

Divendres, 15 de novembre de 2019
  • Els presidents i presidenta dels consells comarcals del Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental es reuneixen amb la consellera de la Presidència i altres representants del Govern.

Els màxims representants dels consells comarcals del Vallès Occidental, Baix Llobregat i Vallès Oriental s’han reunit aquest matí amb la consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, per tractar sobre l’insuficient finançament que pateixen els tres ens locals.

Concretament han assistit a la trobada el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Francesc Colomé i el vicepresident primer, Emilio Cordero, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, i la gerent, Núria Carrés, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez, i el vicepresident tercer, Xavier Fonollosa. Per part de la Generalitat, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el secretari d’Administracions Locals, Miguel Ángel Escobar, i la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit.

Els i les representants comarcals han traslladat al Govern l’històric greuge que pateixen els consells comarcals metropolitans i les reiterades vegades que s’ha reclamat a la Generalitat un finançament just, ja que assumeixen cada cop més serveis sense anar acompanyats pel finançament adequat.

La situació, que ja des de l’inici de l’existència dels consells comarcals ha estat difícil, ha anat empitjorant de forma important en els darrers anys, amb la rebaixa de les aportacions de la Generalitat en partides claus com són Ensenyament, el Fons de Cooperació Local o la supressió del PUOSC. A més, el canvi de model de finançament aplicat el 2015 de distribució del Fons de Cooperació Local així com la supressió del tram supramunicipal perjudica clarament els consells comarcals metropolitans –Baix Llobregat, Vallès Occidental, Maresme i Vallès Oriental-, fins al punt que els tres consells comarcals que han assistit avui a la reunió sumen ara mateix un dèficit de 1,5 milions d’euros.

És per això que es demana que es modifiquin els criteris i el mètode per calcular la distribució de les partides del Fons i que els serveis que se’ls encarrega vagin acompanyats del finançament adequat.

El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Francesc Colomé, destaca el fet que els tres consells comarcals “donem servei a una població de 2.143.362 persones, la qual cosa representa el 28% de la població de Catalunya, i per donar uns serveis de qualitat cal que les administracions comarcals estiguin suficientment finançades”.

Des de la Generalitat s’han compromès a estudiar la situació i donar una resposta en un termini de tres setmanes.

El Consell Comarcal del Vallès Oriental presta servei, entre d’altres, en transport escolar, menjadors escolars, transport adaptat,  serveis socials, habitatge, joventut, medi ambient, territori i mobilitat, ocupació, promoció econòmica, turisme, acollida immigrants, consum, serveis d’ajuda a domicili, atenció i acollida a dones víctimes de violència de gènere,  salut, atenció a la infància i adolescència o l’arxiu comarcal.

Assolir un finançament adequat ha estat un dels objectius marcats per aquesta legislatura pel govern comarcal.

Darrera actualització: 9.09.2021 | 11:07