La COVID-19 podria provocar una davallada de més del 9% en la facturació de la indústria de la comarca

Divendres, 23 d'octubre de 2020 a les 12:00
  • L’informe de l’OPAE del Consell Comarcal corresponent al tercer trimestre de 2020 recull un anàlisi en profunditat de l’impacte econòmic de la COVID-19 i informació sobre l’evolució de l’oferta immobiliària i el sòl qualificat com a industrial pendent de desenvolupar.  

La crisi provocada per la COVID-19 s’està notant amb força en l’economia i així es constata en l’anàlisi de diversos indicadors com el mercat de treball o l’activitat empresarial. L’informe d’evolució de l’OPAE (Observatori dels Polígons d’Activitat Econòmica) del Consell Comarcal corresponent al tercer trimestre, analitza l’impacte que podria tenir la crisi en la facturació de les empreses del sector industrial de la comarca i l’evolució del nombre de demandants d’ocupació.

Així, la indústria del Vallès Oriental s’estima que podria arribar a patir unes pèrdues del 9,17% de la facturació. Es tracta d’una dada no publicada per cap institució i fruit dels càlculs realitzats per part de l’OPAE del Vallès Oriental a partir de dues publicacions recents sobre la facturació empresarial i l’impacte de la pandèmia de la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona. En comparació amb la resta de comarques de la demarcació de Barcelona, el Vallès Oriental seria la tercera comarca amb més pèrdues per darrere del Garraf (-13,07%) i del Maresme (-9,29%).

Dins del sector industrial del Vallès Oriental, les activitats que s’estima que podrien patir un impacte més important serien la indústria del metall i altres indústries manufactureres, amb pèrdues de més del 12% en tots dos casos. La química, el sector que més facturació genera a la comarca (21%), resistiria el cop amb unes pèrdues inferiors a la mitjana, del 7,98%.

La COVID-19 s’està notant també de manera important en l’evolució dels demandants d’ocupació. Actualment el Vallès Oriental registra un total de 66.619 persones en situació de demanda d’ocupació, una dada que representa un 145% més que fa un any. Entre aquestes, les que es troben en situació d’atur són 25.779, un 18% més que l’octubre de 2019. L’augment més important es registra entre les persones demandants d’ocupació que tenen feina ja que hi queden englobades aquelles que es troben en expedient de regulació temporal d’ocupació. En un any s’ha passat de 4.420 a 39.758, un augment que arriba al 800% i que s’inicia el mes d’abril coincidint amb la pandèmia.

 

Oferta immobiliària: 1.194 naus i solars en venda o lloguer

L’oferta immobiliària de naus i solars als polígons d’activitat econòmica del Vallès Oriental no remunta després de la caiguda registrada el passat mes de març. A finals del tercer trimestre de 2020 de les 1.194 naus i solars ofertes, majoritàriament són en règim de lloguer. En règim de venda el sostre total ofert disminueix i els preus es mantenen estables, situant-se en els 573 € el m2. Pel que fa l’oferta immobiliària de lloguer se segueix produint un destacat del preu, actualment de 3,94€ el m2.

287Ha de sòl industrial pendent de desenvolupar

L’informe de l’OPAE del tercer trimestre de 2020 recull també un anàlisi del sòl qualificat com a industrial en els municipis de la comarca. Actualment a nivell comarcal hi ha un total de 286,74 hectàrees projectades com a sòl industrial pendent de desenvolupar. En cas que es desenvolupessin, suposaria un increment del 12,2% més que les 2.343 hectàrees que actualment ocupen els PAE.

Per municipis, proporcionalment els que tindrien un creixement més important serien Vilalba Sasserra, Sant Celoni i Lliçà de Vall. Cànoves i Samalús actualment no disposa de cap PAE i compta amb 7,5 Ha qualificades per a ús industrial.  

*ENLLAÇ A INFORME  

Darrera actualització: 13.09.2021 | 12:27