Cau l'oferta de naus i solars en venda i lloguer i augmenten considerablement els preus

Divendres, 31 de març de 2023
  • L’OPAE presenta l’informe d’evolució del quart trimestre de 2022.

El Consell Comarcal ha publicat l’informe de l’Observatori de Polígons d’Activitat Econòmica (OPAE) del quart trimestre del 2022, que recull les dades de consum elèctric i d’aigua de les indústries del Vallès Oriental en base a l’anàlisi del Pla Sectorial d’Economia Circular desenvolupat durant els darrers mesos de 2022.

Analitza, també, l’evolució dels expedients de regulació d’ocupació que van afectar les empreses i persones treballadores de la comarca durant el 2022, posant el focus al sector industrial. A més, es fa el repàs habitual de tendències de l’oferta immobiliària de naus i solars als PAE.

Oferta immobiliària: cau l'oferta de naus i solars en venda i lloguer i augmenten considerablement els preus des d'inicis de 2022

L'any 2022 tanca amb un important descens de l'oferta immobiliària de naus i solars en venda o lloguer, i passa de les 984 ofertes al gener, a 781 (401 en venda i 380 en lloguer) del mes de desembre, una caiguda del 20%. De retruc, també cau el sostre total ofert tant en venda com en lloguer. La disminució de la mitjana de dies d’antiguitat de les ofertes comença a tenir una evolució més positiva i se situa als 355 dies, una xifra molt inferior a la de principis de 2022.

La davallada del sostre total ofert i del número d’ofertes, i la forta inflació actual, generalitzada en tots els sectors, ha fet augmentar progressivament els preus, sobretot el del lloguer, que s’enfila fins als 4,54€/m², 0,41€/m² més de mitjana respecte fa 1 any i amb municipis que puntualment registren gairebé els 6€/m². El preu de venda, més irregular, també s’incrementa i el desembre se situa en 580€/m² a nivell comarcal i vora els 900€/m² en els municipis on es troben els preus més elevats.

Els polígons de la comarca requereixen d’importants recursos energètics i hídrics per generar activitat econòmica

Davant del pes que tenen els PAE a la comarca i de la creixent importància de l’estalvi energètic i de l’ús responsable dels recursos escassos, cal posar en relleu els recursos necessaris perquè puguin dur a terme la seva activitat.

El 50% dels recursos energètics necessaris per a la comarca són utilitzats als polígons, i destaquen les indústries químiques, del metall i de l’alimentació com els que més energia consumeixen.

L’aigua és un altre recurs fonamental per a l’activitat econòmica dels PAE. El 30% dels recursos hídrics que consumeix la comarca van a parar als polígons, la qual cosa equival a 9 dels 30 milions de m3 que es consumeixen.

Descens del nombre d’expedients d’ocupació i de treballadors afectats  durant el 2022

El nombre d’expedients ERO al Vallès Oriental es va situar en 99, amb un total de 2.852 persones treballadores afectades, amb una important reducció respecte a les dades de 2021, gràcies la reducció de restriccions provocades per la Covid19.

La majoria dels expedients han estat per suspensió de contracte, la qual cosa representa el 80% dels/les treballadors/es en ERO.

En aquests expedients té molt de pes la indústria manufacturera, que representa la meitat dels expedients i el 80% de les persones treballadores afectades de la comarca.

Darrera actualització: 31.03.2023 | 09:23