Consell Comarcal i centres educatius fan balanç d’un curs escolar marcat per la pandèmia

Dijous, 13 de maig de 2021 a les 13:00
  • El curs s’ha saldat amb només 11 rutes de transport suspeses.

El Consell Comarcal i els centres educatius de la comarca es va reunir ahir per fer balanç del curs escolar i fer els preparatius de cara al curs 2021/2022.

El curs s’ha saldat amb només 11 rutes de transport suspeses (en total es gestionen 94 rutes de transport i 6 rutes de taxi, amb 1.796 usuaris/àries) amb una durada de 10 dies naturals de suspensió.

Les causes de la suspensió han estat per contactes estrets amb positius per part d’usuaris del transport (5), positiu per part de personal implicat en la prestació del servei de transport (2) i positiu per part d’usuaris/àries del transport (4). Les suspensions de rutes s’han decidit seguint indicacions dels gestors sanitaris Covid designats pel Departament de Salut en coordinació amb els centres educatius.

A part de les suspensions de rutes de transport, s’han produït confinaments puntuals d’usuaris/àries que no han fet ús de les rutes i no ha afectat el funcionament del transport. En total han estat 625 alumnes confinats/ades, per períodes de 10 dies naturals, des d’inici de curs fins aquest mes de maig.

Les incidències en el transport han estat causades bàsicament per substitucions de personal implicat en la prestació del servei adoptades principalment i amb caràcter preventiu per la Covid19 i per retards generats pel trànsit o alguna averia puntual del vehicle.

Les mesures de seguretat adoptades en el marc del servei de transport han estat les indicades per la Generalitat de Catalunya, adaptant els horaris de les rutes a les entrades i sortides dels centres escolars de manera esglaonada, l’establiment de seients fixes per a l’alumnat, ús de mascareta de tots els usuaris (excepte els que per indicació mèdica no poden dur-ne) i dispensa de gel hidroalcohòlic a l’entrada del bus.

També s’han adoptat mesures de detecció i prevenció en el cas de positius de persones implicades en la prestació del servei, i s’ha ofert la possibilitat de fer tests d’anticossos per a la detecció del SARS-CoV-2 a tots els usuaris de la ruta en el propi centre escolar. En total s’han fet 60 proves a usuaris del servei, totes elles amb resultat negatiu.

La consellera comarcal d’Ensenyament, Marialluïsa Ferré, ha destacat la contribució del servei de transport escolar que presta el Consell Comarcal a la creació d’aquest entorn educatiu segur, “garantint i preservant un dret tan essencial com el de l’educació a tot l’alumnat”, ha comentat.

“Hi ha hagut molt bona comunicació i coordinació entre els centres, els gestors sanitaris Covid designats pel Departament de Salut i el Consell Comarcal, i això ha permès actuar amb celeritat”, ha afegit la consellera.

Amb totes les mesures adoptades, les assistents a la reunió, unes 35 persones, han valorat que aquest curs escolar, tot i haver estat un curs atípic marcat per la pandèmia, el servei s’ha desenvolupat amb totes les garanties, i els centres escolars s’han erigit com espais segurs per als alumnes i per a tota la comunitat educativa.

Actualment s’està treballant en un protocol d’incidències que reforci la coordinació entre les empreses de transport, acompanyants, ajuntaments i centres educatius. Per a l’aprovació d’aquest protocol es durà a terme un treball conjunt entre tots els agents implicats.

Plataforma BatOnRoute (Traceus)

Per altra banda, el sistema de comunicació amb les famílies establert pel Consell Comarcal, a través de la plataforma BatOnRoute (Traceus), ja està prou consolidat i ha passat de tenir 490 usuaris a 885, la qual cosa representa un increment del 55% respecte el curs 2019/20.

El Consell Comarcal treballa per aconseguir que la totalitat de les famílies disposin d’aquest aplicatiu que permet conèixer en temps real l’estat de les rutes i disposar d’informació personalitzada i actualitzada per mitjà del sistema de missatgeria adreçat als usuaris del servei o els seus familiars.

Darrera actualització: 13.05.2021 | 13:45