Consorci de Residus i Consell Comarcal comparteixen espai de reflexió entorn l’ètica pública

Dilluns, 13 de maig de 2019

El passat dijous 9 de maig a la Masia Can Ribas professionals del Consorci de Residus i Consell Comarcal van participar en una sessió de treball conjunta al voltant de l’ètica pública.

A la sessió, en la que van participar una vintena de professionals de les dues organitzacions,  el professor Joan Canimas, especialista en ètica aplicada de la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), qui va fer una presentació al voltant de les diverses aproximacions a l’ètica i la seva aplicació a les institucions i àmbits públics.

En acabar el responsable del Servei de Millora i Estratègia Corporativa (SMEC) Jordi Vendrell i Ros i  l’Aitor Bonsoms, tècnic del SMEC, van presentar el Pla d’Integritat Ètica (PIE) del Consell Comarcal del Vallès Oriental i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental.

Aquests documents no només tenen una vocació de respondre a les lleis 19/2013 del Congres dels Diputats i 19/2014 del Parlament de Catalunya sinó que son fruit d’una reflexió entorn a la vocació de servei públic i els elements que han de composar tota infraestructura ètica.

Una infraestructura ètica és un disseny institucional que té per objectiu proveir eines i procediments que regulin el capteniment indesitjable i incentivin el bon comportament. Aquesta infraestructura ètica es composa de vuit elements: compromís polític per portar-la a terme, mecanismes eficaços de responsabilitat política, codis de conducta viable (especialment codis ètics i programes de Compliance), mecanismes d’adaptació professional (principalment formació), condicions generals del servei públic que hi ajudin, un cos coordinador de l’ètica i una societat civil activa (incloent-hi uns mitjans de comunicació fiscalitzadors) fent el paper de vigilant de l’actuació dels servidors públics.  A continuació es va iniciar entre els participants un debat entorn a l’ètica i els reptes que s’enfronten i enfrontaran les administracions.

La sessió ha estat, també, el punt de partida d’un treball conjunt per proveir les dues organitzacions d’eines i procediments que impulsen eines, procediments que regulen comportaments i un cos coordinador de l’ètica.

Darrera actualització: 13.05.2019 | 12:15