El 2023 s’inicia amb un elevat creixement de la contractació indefinida

Dilluns, 6 de febrer de 2023 a les 10:00

Avanç de dades de contractació de gener de 2023 de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.

Durant el gener de 2023 s’han formalitzat a la comarca 9.985 contractes, és a dir, 3.625 contractes menys que el gener de 2022, la qual cosa significa una variació relativa superior al -36%, segons avança l’Observatori-Centre d’Estudis del consell Comarcal. Ara bé, aquest descens de les dades es deu, bàsicament, a la caiguda de la contractació temporal, que se situa en poc més del 60% dels contractes.

Per sexes, les dones concentren el 48% de la contractació, un total de 4.835 contractes, que, tot i ser una xifra també inferior a la que es registrava fa un any, és positiva, ja que el pes de la temporalitat decau en la majoria dels contractes.

Respecte al desembre de 2022, s’ha registrat un creixement de la contractació, en vora 2.400 contractes, especialment en l’àmbit de la contractació indefinida, on la xifra de contractes ha augmentat en un total de 1.027 (+38%); la contractació temporal ha registrat un creixement de 1.387 contractes (+29%)

Per tant, es confirma, tant en termes intermensuals com anuals, que la variable principal que influeix aquests darrers temps en la contractació es recolza en la variació dels contractes indefinits: així, al Vallès Oriental, el percentatge de contractes indefinits ha passat a suposar el 38% del total de contractes aquest mes, per damunt del 17% que suposava fa un any. De fet, la contractació indefinida ha presentat una de les xifres més altres registrades en un mes de gener, tant a nivell de comarca com el conjunt de Catalunya.

Tot i que en termes anuals a la comarca només s’hagin registrat increments de la contractació a 7 municipis (Campins, Montmeló, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallromanes, Vilalba Sasserra i Vilanova del Vallès), respecte el mes passat pràcticament tots els municipis registren increments en la contractació, i destaquen Granollers, Mollet del Vallès, Montornès del Vallès i Lliçà de Vall.

Per activitats econòmiques, a la comarca la contractació creix en les activitats vinculades a l’Hosteleria, serveis d’informàtica i telecomunicacions, l’administració pública i activitats recreatives i de serveis a les persones. També les activitats vinculades a l’aigua i energia registren creixement en la xifra de contractes.

A Catalunya, aquest gener s’han formalitzat 185.866 contractes laborals, dels què el 44,4% han estat indefinits i el 55,6%, temporals. Es tracta, també, de la xifra més alta de contractació indefinida en un mes de gener. I com a la comarca, en comparació amb el desembre, s’ha incrementat el nombre de contractes signats un 7,4% (12.857 més), gràcies en exclusiva a l’ascens de la contractació indefinida (+22,9%; 15.352 més), atès que la temporal s’ha reduït un 2,4% (2.495 menys).

 

Darrera actualització: 06.02.2023 | 13:36