El Consell Comarcal i MicroBank subscriuen un conveni de col•laboració per reactivar l’autoocupació i l’activitat emprenedora

Dijous, 22 d'octubre de 2020 a les 16:00
  • El conveni firmat entre el Consell Comarcal i MicroBank afavorirà la igualtat d’oportunitats a través d’una línia de finançament que fomenta l’autoocupació i l’emprenedoria entre els col·lectius amb més dificultats.
  • També s’obre una línia específica per a aquells emprenedors i microempreses que necessitin liquiditat per superar els efectes de la  crisi de la Covid-19.

El vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, la directora territorial de CaixaBank a Barcelona, María Alsina, i el president de MicroBank, Juan Carlos Gallego, han signat un conveni de col·laboració per facilitar el finançament de projectes empresarials a través de microcrèdits.

Amb la signatura d'aquest acord per a un any, prorrogable a quatre, s'estableix una línia de finançament d'1 milió d'euros per potenciar l'autoocupació i incentivar l'activitat emprenedora a la comarca, afavorint la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, nous residents, persones amb discapacitat i amb especial atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat. En base a aquest conveni, es finançarà la creació o ampliació de microempreses, negocis d'autònoms i projectes d'autoocupació amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament del teixit productiu i al progrés social.

Els beneficiaris seran professionals autònoms i microempreses amb menys de deu treballadors i una facturació anual inferior a dos milions d'euros. Els sol·licitants podran optar a microcrèdits per un import màxim de 25.000 euros, finançament màxim fins al 100%, tipus fix del 5,9 sense garantia real, termini amortització 6 anys, carència 6 mesos i fins al 20% del crèdit es pot destinar a circulant. Els projectes han de tenir un pla d'empresa i l'informe favorable de viabilitat del Consell Comarcal.

El criteri de concessió de microcrèdits per part de MicroBank atén fonamentalment a la confiança en la persona o l'equip que sol·licita el préstec i la viabilitat del projecte, podent-hi accedir persones mancades de garanties i avals.

En virtut d'aquest conveni, el Consell Comarcal, juntament amb la Taula Vallès Oriental Avança, es compromet a detectar les necessitats de finançament, amb la finalitat de promoure l'autoocupació i l'establiment, consolidació o ampliació de microempreses i negocis d'autònoms i dirigir a les persones físiques o jurídiques assessorades per l’entitat a MicroBank perquè aquest analitzi, i si s’escau aprovi, les sol·licituds de finançament.

 

Addenda Covid-19

A més, en el context de la crisis sanitària, MicroBank també posa a disposició una nova línia de finançament destinada a autònoms i microempreses amb la finalitat d’atendre necessitats de circulant derivades de la Covid-19. Aquesta línia compta amb el suport del Fons Europeu d’Inversions.

Les condicions d’aquesta addenda són en operacions fins el 31 de desembre de 2020, interès fix 3,9, carència d'un any, durada 6 anys i fins al 100% del crèdit es pot destinar a circulant.

Segons CaixaBank, aquest acord forma part del compromís de l´entitat financera de contribuir a la millora del benestar general dels ciutadans i en especial dels col·lectius més vulnerables. A Catalunya, segons informa l’entitat, MicroBank ha finançat durant els primers nou mesos de l’any 24.764 projectes per un import total de 214 milions d'euros, dels quals 83.3 milions es van destinar a préstecs personals i familiars, 113.4 milions es van concedir a emprenedors i microempreses i 17.4 milions a altres finances amb impacte social.

 

Signatura de ratificació

L’acte de ratificació de la signatura s’ha celebrat de forma  presencial aquest migdia a l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès, amb la presència del president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, el vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils, i els dirigents del sindicats UGT i CCOO, Vicenç Albiol i Maribel González, i de PIMEC Vallès Oriental, Joan Carles Basi, integrants de la Taula Vallès Oriental Avança, que va elaborar el Pla de Reactivació Econòmica i Social, on estava inclosa aqueta mesura. Per part de CaixaBank han assistit, de forma telemàtica, Carme Sabrí, directora del centre d’institucions Barcelona, Elena Sarasa, directora de banca d’institucions i Àlex Aurell, director de l’oficina Business a Granollers.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, ha felicitat als representants de CaixaBank per la iniciativa i ha aprofitat per dirigir-se a ells: “Ara és el moment de retornar cap a la ciutadania  tot el que us estem aportant, aquells beneficis que els bancs tenen, perquè és un moment complicadíssim en el qual necessitem també del vostre esforç”.

El president ha posat en valor la col·laboració públic-privada de la Taula Vallès Oriental Avança, “un model que funciona i és extrapolable a altres consells comarcals, on tots els agents hi esteu implicats, patronals, sindicats i administracions”. “La visió d’un es complementa amb la de l’altre, i totes han de ser-hi, perquè, si no, perdem la visió dels treballadors o la visió de l’empresari”, ha afegit.

Jordi Manils, vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis, ha destacat que “Avui el que fem és dotar-nos d’utilitat davant de gent que sovint creu que la política, les institucions, els espais de concertació territorial i fins i tot la banca no són útils a la ciutadania; avui demostrem que som necessaris i útils quan actuem pensant en les necessitats de la gent”. El conseller s’ha dirigit als respresentants de CaixaBank convidant-los a ampliar la col·laboraicó a altres projectes conjunts: “Nosaltres esperem que això sigui l’inici d’una relació de cooperació i col·laboració entre les dues entitats”.

La directora de banca d’institucions de CaixaBank, Carme Sabrí, ha destacat que “per a CaixaBank és molt important la firma d’aquest conveni ja que és una manera molt efectiva d’arribar al territori, de la mà de les entitats locals i comarcals, i facilitar l’accés a aquests crèdits a microempreses, emprenedors, autònoms i comerços que a causa de les circumstàncies actuals estan especialment afectats. Esperem que aquesta línia de finançament que s’ha creat amb finalitat d’atendre les necessitats de circulant derivades de la Covid-19 ajudi al teixit empresarial de la comarca”.

Les sol·licituds de microcrèdits ja es poden presentar al Consell Comarcal, que les derivarà a CaixaBank, que gestionarà la petició a través de la seva xarxa d’oficines, assessorant i realitzant un seguiment dels projectes.

El Pla de Reactivació Econòmica i Social del Vallès Oriental està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% per l’FSE.

Darrera actualització: 13.09.2021 | 12:27