El Consell d’Alcaldies vol traslladar un missatge de tranquil·litat a la població de la comarca davant el coronavirus

Dimecres, 11 de març de 2020
  • Els alcaldes i alcaldesses demanen al conseller de Territori i Sostenibilitat tenir informació immediata i de primera mà per part del Govern.

La situació creada pel coronavirus ha centrat bona part del Consell d’Alcaldies celebrat avui al Circuit de Barcelona-Catalunya. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha assistit per presentar el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), ha traslladat als presents els protocols d’actuació previstos pel Govern davant l’alerta sanitària.

El conseller ha informat als alcaldes i alcaldesses dels mecanismes que preveu el pla PROCICAT, en fase de alerta, i també del paquet de mesures econòmiques per entomar els efectes en l’economia del país.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, i la resta d’alcaldes i alcaldesses han destacat la necessitat que des dels governs es traslladi un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. Tots els representants municipals i comarcals han coincidit en demanar al Govern rebre el màxim d’informació per part del Govern de manera immediata i que la coordinació sigui absoluta, amb directrius clares i definides. “A vegades els ajuntaments se’ns posa en el punt de mira i les decisions no depenen de nosaltres, per això ens cal informació clara per donar pautes a la població”, ha comentat Colomé.

El conseller Calvet ha traslladat als presents que la fase de alerta ja activa mecanismes d’informació entre el govern i els ajuntaments.

En el transcurs de la trobada s’ha fet referència a com s’està treballant en mecanismes tant pel que fa a l’autoprotecció i mesures d’higiene dels treballadors públics com en els plans de contingència que han de tenir les institucions per preveure que qualsevol afectació laboral que pugui afectar a la prestació de serveis i representi una disfunció en la vida dels ciutadans pugui ser prevista i coberta adequadament, com subministrament d’aigua, residus, o del transport públic.

El conseller ha comentat que s’està pendent de l’evolució de la situació perquè es tracta ”d’un tema molt nou per  tothom  i anem seguint les pautes que marca l’OMS, la UE i  les  que van més enllà del Govern de la Generalitat”.

Tots els presents han coincidit en què ara cal que els dirigents locals transmetin missatges de tranquil·litat, seny i sentit comú amb les mesures per prevenir contagis que són necessàries. També des del Consell Comarcal es continua recordant la necessitat que la ciutadania faci cas de les recomanacions que provinguin de fonts oficials.

Pel que fa al Pla Específic de Mobilitat el Vallès, el conseller Calvet ha destacat el fet que serveix per fer “un Vallès més competitiu, que tingui menys congestions, amb més qualitat de l’aire, amb infraestructures més innovadores”. “Volem un Vallès més fort, més cohesionat,  no supeditat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sinó un Vallès que tingui personalitat  pròpia des d’un punt de vista poblacional i econòmic, que ja ho és però que ho serà més, i que parli d’igual a igual amb àrees del país inclosa la de Barcelona”, ha comentat.

Respecte al desdoblament de la línia R3, ha comentat que el territori i la Generalitat “estem enfadats amb el ministeri pels seus incompliments en inversions que provoca un mal servei a la gent i l’economia del país, que pateix i que no veu en el servei que presta Renfe sobre les infraestructures d’Adif  un transport públic prou fiable”. “O es fa  amb rapidesa  el desdoblament complert de la R3  o anirem cap endarrere com a país”,  ha afegit.

Pel que fa a la Ronda del Vallès ha reconegut que el Vallès Oriental “és un territori sensible” i el Pla anima a què “ho debatem i acabem trobant la dimensió i el traçat, si s’escau  necessari, per donar resposta a aquesta mobilitat”.

Per la seva part el president Colomé comenta que “ens felicitem del PEMV perquè més del 70 de les actuacions van en la millora del transport públic, però hi ha algunes mancances que el Consell Comarcal tenim detectades i que es van fer paleses en la sessió informativa” i ha avançat que s’estudia presentar al·legacions en aspectes com la connexió de la R3 amb l’R8,  les connexions  al voltant de la Roca Village i l’oportunitat o no de la Ronda del Vallès que “si finalment es fes, que es faci amb consens del territori”.

En el transcurs de la trobada també s’ha informat de les dades actualitzades sobre afectacions pel temporal Glòria, que ascendeix a 13,7 M€, així com de les diferents línies d’ajuts existents. També s’ha informat als alcaldes i alcaldesses del pressupost del Consell Comarcal, aprovat a finals de gener.

El conseller Calvet ha mostrat la seva satisfacció per ser-hi en el Circuit de Barcelona-Catalunya “un actiu importantíssim per la comarca i el país, un actiu de desenvolupament econòmic que dona servei a tota la indústria  del automòbil del país, un sector molt important a Catalunya”.

Darrera actualització: 9.09.2021 | 13:18