El documental sobre la SATI de la Garriga rep un reconeixement als Premis Bonaplata 2021

Dijous, 2 de desembre de 2021
  • El treball audiovisual de Ramon Ferrandis, Carles Riobó i Jordi Vacca rep el guardó  “per la reivindicació de la memòria històrica industrial”.

El documental L'últim torn. Mig segle d’història de SATI (1961-2014) ha estat mereixedor d’un Premi Especial de Patrimoni a la 29a edició dels Premis Bonaplata 2021, instituïts per a la valoració del patrimoni industrial tècnic i científic. L'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa és col·laboradora i promotora d’aquests guardons.

El jurat ha acordat atorgar la distinció a aquest treball audiovisual de Ramon Ferrandis, Carles Riobó i Jordi Vacca per la reivindicació de la memòria històrica industrial”. L’acte de lliurament de premis es va celebrar ahir a la tarda a l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, a Barcelona.

El documental, que va comptar amb el suport del Consell Comarcal, es va estrenar el novembre de 2019 al Teatre de la Garriga.

L'últim torn. Mig segle d’història de SATI (1961-2014) narra la història d’aquesta empresa tèxtil de la Garriga, una de les més grans de la comarca, que es va inaugurar el 1961 i va tancar el 2014. SATI va tenir molta significació a la Garriga, tant des d’un punt de vista econòmic com també social. A la comarca del Vallès Oriental va ser tot un referent, tant per la seva capacitat d’innovació tecnològica com pel fet d’haver estat pionera en l’àmbit de la responsabilitat social corporativa.

Aquest treball de 100 minuts de durada documenta la trajectòria d'aquesta empresa tèxtil a través de més de quaranta entrevistes a propietaris, personal directiu, antics treballadors i treballadores, alcaldes i alcaldesses de la Garriga, historiadors i persones que d'una manera o altra hi van col·laborar.

La realització del documental va requerir anys de treball i una intensa tasca de documentació i de recerca, i ha fet aflorar un gran volum de documentació relacionada que ara es troba dipositada a l’Arxiu Municipal de la Garriga, obert a la lliure consulta de totes les persones interessades.

Darrera actualització: 2.12.2021 | 15:25