El Servei comarcal de gestió energètica i d’aigua ajuda als municipis a estalviar gairebé 150.000 € durant el 2019

Dijous, 27 de febrer de 2020
  • Des de l’any 2015, data en què es va posar en marxa el Servei, els ens locals han estalviat 410.000 €.
  • El Servei es presta a 25 ens locals i gestiona 1.624 subministraments d’energia i aigua, amb una despesa anual de més de 6 M€.

La gestió portada a terme pel Servei comarcal de gestió energètica i d’aigua del Consell Comarcal ha generat uns estalvis de 149.508 euros als 25 ens locals als quals presta el servei.

Durant el 2019 s’ha gestionat l’optimització de 286 contractes de subministrament d’electricitat, fet que representa el 18% dels subministraments d’electricitat i que permetrà uns estalvis anuals de 130.013 euros. Així mateix, gràcies al Servei comarcal s’han trobat errades en 38 factures (0,2% de la facturació), de manera que un cop gestionades les reclamacions corresponents s’ha aconseguit la devolució de 15.449 euros. Per altra banda, s’han detectat i donat de baixa 3 subministraments sense consum, amb la qual cosa s’ha obtingut un estalvi addicional de 4.046 euros. En total doncs, la gestió del Servei comarcal de gestió energètica i d’aigua durant el 2019 ha generat uns estalvis de 149.508 euros, xifra que representa el  2,4% de tota la despesa d’energia i aigua.

Aquest Servei es va iniciar l’any 2015 amb 4 ajuntaments, i actualment gestiona els subministraments de 23 ajuntaments, del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i del Consell Comarcal, amb una facturació anual de 6,06 milions d’euros en total. Dels 1.624 subministraments gestionats, 1.304 són d’electricitat, 153 de gas, 16 de GLP, 3 de biomassa i 148 d’aigua.

Des del 2015, el Servei comarcal de gestió energètica i d’aigua ha aconseguit un estalvi de  411.800 euros a les arques públiques.

El Servei comarcal de gestió energètica i d’aigua és un servei especialitzat del Consell Comarcal que s’ofereix des de l’any 2015 als ajuntaments de la comarca amb l’objectiu de promoure l’estalvi i l’eficiència energètica. El servei posa l’èmfasi en la gestió, amb la premissa que les mesures més senzilles i de baix cost poden donar grans estalvis i són, a més a més, la base per a futures millores tecnològiques.

El Servei analitza sistemàticament totes les factures i contractes, i fa simulacions de les potències i tarifes òptimes que cal contractar en cada cas. Així mateix, es poden detectar subministraments innecessaris, desviacions de consum o diferències dels preus facturats respecte dels contractats. Tota aquesta anàlisi permet, també, formular propostes de millora.

També s’ocupa de gestionar en nom dels ajuntaments els tràmits que siguin necessaris amb les companyies comercialitzadores, amb la qual cosa la interlocució esdevé més fluïda. Igualment, el Servei reporta als ajuntaments les anàlisis i propostes de millora efectuades juntament amb els resultats obtinguts i també formula la previsió de despesa energètica i d’aigua anual. A més, dóna suport en el procés de contractació d’energia en el mercat liberalitzat i en el canvi de comercialitzadora, si fos necessari, en el disseny, execució, seguiment i avaluació d’estratègies, projectes i accions en matèria d’energia i d’aigua, i en la tramitació de subvencions en aquestes matèries.

Per a tota aquesta tasca, el servei compta amb professionals especialitzats i exclusivament dedicats al Servei i amb un programari específic de gestió, comptabilitat i telelectura energètica que ofereix la possibilitat de tractar grans volums d’informació de forma sistemàtica i exhaustiva. Amb aquests mitjans és possible identificar un gran nombre d’optimitzacions de potència complexes, molt difícils de determinar d’altra manera, ja que es tracta de solucions basades en potències contractades variables segons la tarifa i els períodes de facturació i en penalitzacions calculades perquè es compensin amb escreix els estalvis obtinguts.

A més a més, el Servei comarcal de gestió energètica i d’aigua ha proposat als ajuntaments inversions per un import de 69.382 euros, en conjunt. Les inversions més habituals són la instal·lació d’equips de compensació de l’energia reactiva, el canvi de transformadors i posterior reducció de la potència contractada o bé la instal·lació de rellotges astronòmics en l’enllumenat públic. Totes aquestes inversions proposades es poden amortitzar en només 1,4 anys, de mitjana, i permetran estalviar a partir d’aquest moment 50.988 euros anuals més.

Darrera actualització: 9.09.2021 | 13:10